23/11/2015 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyen Biseksüel Feministler’in bülteni Zeliş yayınlandı.

Lezbiyen Biseksüel Feministler’den Zeliş bülteni Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbiyen Biseksüel Feministler’in bülteni Zeliş yayınlandı.

Lezbiyen Biseksüel Feministler, Eylül ayında trafik kazasında kaybettiğimiz LGBTİ aktivisti, feminist Zeliş Deniz anısına bülten çıkardı.

“Zeliş” ismi verilen bültende Zeliş Deniz’in anısına yazıların yanı sıra örgütün çalışmaları ve eşcinsel, biseksüel kadınların deneyimleri de yer alıyor.

Lezbiyen Biseksüel Feministler, bülten adını neden Zeliş koyduklarını ise şöyle anlatıyor:

“Zeliş olmayı anlamak önemli”

“Biz bu yola örgütlü olarak girmeye karar verdiğimizde, Zeliş de bizimle birlikte idi. Bazen fazla geveze, bazen fazla duygusal, ama her daim var olan yüksek enerjisi ile toplantılarımızı şenlendiriyordu.  Bültenimizin ismini  Zeliş  koymaya  karar  verdik. Bu bizim için, mücadelemizde yaşatmanın somut sözünü vermek anlamına geliyordu.

“Zeliş;  ismi bile kıpır  kıpır,  kalıplara sığmayan,  kendi  orijinalitesinde,  engellendiği  ifadeleri her  yerde  bangır  bangır  bağırmaya  adanmış,  manyaklıklarına  kızılamayan  bir  kız  çocuğu yaramazlığında  ama  aynı  zamanda  dişiliğini  sakınmayan  bir  kadın  dirayetinde,  toplumsal kadınlığa eyvallah etmeyen, belki her zaman yolu bilmeyen ama düşe kalka yolu gitmek için azmeden bir çağrışım. Zeliş; haşarı, hem çocuk hem kadın adı gibi başka bir çağrışım yarattı bizde kişiliğiyle. Politik sıfatların yan yana sıralandığı bülten adlarından daha kapsayıcı, daha dünyayı kucaklayan bir isim gibi tınlıyor kulağımıza. Hatasıyla, doğrusuyla bizim olan bir ad. Bu  dünyada  kimse  ne  melek  ne  de  mitleşecek  kadar  ağır.  Kaldı  ki,  bizim  konseptimiz mitleşmeye yol açacak bir alan da değil.

“Bültenin  adını  Zeliş  koymak,  bizim  olana  bizim  demek  aslında.  Bu  biziz;  bu  bizim doğrumuzla  yanlışımızla  bir  yolu  gitmeye  azmetme  halimiz.  Ne  badem  gözlüyüz,  ne  de ucube. Biz  olmayı, farklılıklarımızı  kuşatır  bu isim  diye  düşündük. Zeliş  adı,  acılı  ailesine, sevdiklerine, yaşarken onu anlayamayanlara gittiği yolu yol bildiğimizi söylemenin,  kaldığı yerden devam edileceğini göstermenin bir aracı olsun istedik. Adı bültende yaşasa Zeliş için ne  fark  eder?  Zeliş  olmayı  anlamak  önemli.  Biz  birbirimizi  yaşarken  kucaklayamadıktan sonra, öldükten sonra her birimizin adına anıt diksek ne yazar? Bu bülten her seferinde Zeliş’i kucaklamayı  anlatmalı;  birbirimizi  kucaklamayı,  dayanışmayı… Bültenin  adı  sadece Zeliş’imizin şahsını değil, içinde Zelişler olan duruşumuzu kucaklamanın bir yolu olsun diye Zeliş olsun istedik.”

Bültene şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kadın
İstihdam