05/03/2016 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyen Biseksüel Feministler’in Eylül ayında trafik kazasında kaybettiğimiz LGBTİ aktivisti, feminist Zeliş Deniz anısına çıkardığı e-bültenin ikinci sayısı yayınlandı.

Lezbiyen Biseksüel Feministler’in e-bülteni Zeliş’in ikinci sayısı yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbiyen Biseksüel Feministler'in Eylül ayında trafik kazasında kaybettiğimiz LGBTİ aktivisti, feminist Zeliş Deniz anısına çıkardığı e-bültenin ikinci sayısı yayınlandı. 

Lezbiyen Biseksüel Feministler Kasım ayında "Bu bülten her seferinde Zeliş’i kucaklamayı anlatmalı; birbirimizi  kucaklamayı, dayanışmayı… Bültenin  adı  sadece Zeliş’imizin şahsını değil, içinde Zelişler olan duruşumuzu kucaklamanın bir yolu olsun diye Zeliş olsun istedik" diyerek "Zeliş" adında bir e-bülten yayınlamışlardı. 

Lezbiyen biseksüel kadın mücadelesini farklı perspektiflerden ele alan bülten Zeliş'in ikinci sayısının giriş yazısı şöyle:

"Birden fazla savaş tehlikesi altında, faşizmin kol gezdiği şu günlerde bültenimiz Zeliş’in ikinci sayısı ile karşınızdayız. Bu koşullar altında bizler ‘iradenin iyimserliğinin’ nelere kadir olduğuna bizzat şahidiz. Geçtiğimiz Kasım ayından bugüne film gösteriminden, atölyelere, okuma grubu tartışmalarından, radyo programına, 14 Şubat bildirisinden sokak yazılamalarına neler yaptığımızı bu bültende bir yazı ile özetledik.

Zeliş’in ikinci sayısında ele aldığımız konuları başlıca üç ana tema etrafında özetlemek mümkün. Bunlardan ilki geçmişten günümüze lezbiyen ve biseksüel kadınların örgütlenme deneyimleri. Bunun için tarihimizden Sappho’nun Kızları’nı ve günümüzden Lezce.com sitesini seçtik. Facebook sayfamızın kapatılmasından önce, RTÜK tarafından kısa süreliğine kapatılan Lezce.com sitesinin kurucuları ile sohbet ettik. Yerel deneyimler dışında, Frankfurt Lezbiyen Merkezi üzerine yaptığımız söyleşiyi de bu sayıda bulabilirsiniz. Birinci dalga feminist hareketin omurgası niteliğindeki İngiltere Süfrajet hareketi içerisinde aktif rol alan lezbiyen ve biseksüel feministleri de bir yazı ile hatırladık.

Bültenin ikinci teması popüler kültürün politikası. Son dönemde LGBTİ görünürlüğü anlamında atağa kalkan Hollywood filmlerinden ikisini ele aldık: Aşka Özgürlük ve Carol. Lezbiyen görünürlüğü anlamında yerli sinemanın Nadide Hayat filmi ile birlikte attığı cesur adımı da – eleştirilerimiz ile birlikte – inceledik.

Üçüncü ve son temamız ise lezbiyen ve biseksüel kadınlar olarak kendi deneyimimizin feminist politikası. Bir araya geldiğimiz günlerden beri düzenli aralıklarla yaptığımız, bir tür bilinç yükseltme toplantılarını andıran atölyeler meyvelerini vermeye başladı ve bu sayıya pek çok yazı hazırladık. Bunlardan ilki, LGBTİ hareketindeki cinsiyetçilik üzerine. Biseksüellik ve bifobi ile ilgili de iki yazımız var. Lezbiyen kadınlar arasında yeniden üretilen ‘bacı’ kültürünün muhakemesi de bir diğer yazı ile ele alınıyor. Yine bültenimizin ilk sayısında yer alan ‘%100 Lezbiyen. Neysem oyum!’ başlıklı yazıya dair kuir persfektifinden bir eleştiri yazımız var. Son olarak, hem kendi düzenlediğimiz, hem de Kaos GL 20. yıl “Gelecek Queer” kapsamında katıldığımız atölyelere dair bir metnimiz de bültende yer alıyor.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Ekim ayı süresince feminist ve LGBTİ harekete, farklı dillerde yayınlanan yazıları Türkçe'ye çevirerek ya da çevrilmiş metinlerin editörlüğünü üstlenerek gönüllü katkıda bulunabilecek kişilere bir çağrı yaptık. Yaptığımız çağrı oldukça ilgi gördü. Feminist ve LGBTİ hareket içinde faaliyet gösteren kurumlar olarak dergi, bülten ve web sayfanız için çeviri ihtiyacınız varsa, lütfen bize yazın.

Bitirirken, bültenimiz hakkındaki görüş ve önerilerinizi bize yazmanızı istiyoruz. ‘Dost acı söyler’ kabulümüz.

8 Mart Dünya Kadınlar günü gece yürüyüşü ve diğer etkinliklerde görüşmek üzere..."

Zeliş'in ikinci sayısına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kadın
İstihdam