01/12/2015 | Yazar: Kaos GL

HIV ya da HPV gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar lezbiyen ilişkilerde de risk faktörü. Lezbiyen Cinsel Sağlığı broşürü, bu alandaki mitler ve gerçeklere odaklanıyor, düzenli kontrollerin önemine değiniyor.

Lezbiyen Cinsel Sağlığı’ broşürü internette! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HIV ya da HPV gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar lezbiyen ilişkilerde de risk faktörü. Lezbiyen Cinsel Sağlığı broşürü, bu alandaki mitler ve gerçeklere odaklanıyor, düzenli kontrollerin önemine değiniyor.

Uluslararası LGBTİ Birliği - ILGA'nın "Lesbians' health: myths and realites" adlı broşüründen uyarlanan Lezbiyen Cinsel Sağlığı: Mitler ve Gerçekler broşürünün Türkçe baskısı internet üzerinden dolaşıma sokuldu.   

İlki 2015 İstanbul LGBTİ Onur Haftası'nda gerçekleşen “Lezbiyen Cinsel Sağlığı Atölyesi” ise, 4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum kapsamında 12 Aralık Cumartesi günü 18:00'da SES Ankara Şubesi'nde gerçekleşecek. 

Çevirisi Sedef Say ve Zeynep Serinkaya tarafından yapılan, Efsun Sertoğlu ve Nurgül Öz tarafından uyarlanan broşürün illüstrasyon ve tasarımları Özge Özgüner'e ait.

Sağlık hakkına erişmede LGBTİ'lerin önyargılarla karşılaşması ve sağlık personelinin bilgisizliği LGBTİ'lerin sağlık hizmetlerine erişimini sınırlıyor, olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bilgilendirme ve sosyal farkındalık kampanyalarının eksikliğinden dolayı, yanlış inanışlar ve ön yargılar ne yazık ki sağlık uzmanları kadar lezbiyenlerin kendileri tarafından da yeniden üretilebiliyor.

Jinekolojik muayenenin doğum kontrolü ve gebelikle bağdaştırılması, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların kadın kadına ilişkide bulaşmayacağı düşüncesi ise, lezbiyenlerin düzenli sağlık kontrolünden kaçınmasına neden olabiliyor.

Meme ve rahim ağzı kanseri, HIV, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve psiko-sosyal sorunlar konusunda bilgilere yer veren Lezbiyen Cinsel Sağlığı: Mitler ve Gerçekler broşürü, bu konularda doğru bilinen yanlışlar, hastalıkların belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgiler veriyor.

Broşürde lezbiyen tanımı; kadınlara ilgi duyan kadınlar, kendini lezbiyen, biseksüel, panseksüel, aseksüel, butch, fem, androjen, dyke, ayı, queer, genderqueer, transgender ve cinsiyetsiz olarak tanımlayan ya da bu kategorilerin hiçbirine sığmayan bireyler için kullanılmış. Bazı bireyler kendilerini bu şekilde tanımlamasalar bile görünürlük açısından 'lezbiyen' teriminin kullanılması tercih edilmiş. 

Lezbiyenler arasında güvenli cinsellik yaşanmıyorsa, CBYE ve HIV bulaşma riski bulunuyor. Cinsel ilişkide kondom, oral bariyer ya da latex eldiven kullanımı, CBYE'lere karşı koruma sağlıyor. HPV aşısı yapılsa dahi düzenli pap-smear kontrolü ise rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için önem taşıyor.

Broşürde cinsel sağlık hakkında kapsamlı ve doğru bilgiye ulaşmanın, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrımcılığa uğramadan ulaşmanın LGBTİ'lerin hakları arasında olduğu vurgulanıyor.

Broşürü okumak için: http://www.lezbifeministler.com/lezbiyenler-icin-cinsel-saglik-mitler-ve-gercekler/

4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’un tam programı için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam