21/02/2016 | Yazar: Kaos GL

ABD’de üzerinde ‘lezbiyen olduğumu kimse bilmiyor’ yazan bir tişört giydiği için okul yönetimi tarafından uyarı cezası alan öğrenci açtığı davayı kazandı.

Lezbiyen mesajlı tişört kıyafet yönetmeliğine artık uygun Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de üzerinde “lezbiyen olduğumu kimse bilmiyor” yazan bir tişört giydiği için okul yönetimi tarafından uyarı cezası alan öğrenci açtığı davayı kazandı.

“Lezbiyen olduğumu kimse bilmiyor.” Bu cümlenin yazılı olduğu bir tişört, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bir okul bölgesinde öğrencilere yönelik kıyafet yönetmeliğinin değişmesine yol açtı.

Okul yönetimi: Tişört “cinselliğe açık davet”

Geçtiğimiz yıl Taylor Victor adlı bir öğrencinin giydiği tişört, okul yönetimi tarafından “rahatsız edici” bulunup “cinselliğe açık davet” olarak yorumlanınca olanlar oldu. Öğrencilerin “kişisel seçimlerini ve inançlarını” yansıtan tişörtler giyemeyeceğini belirten okul yönetimi, öğrencinin açtığı dava sonucu geri adım atmak zorunda kaldı.

Cinsel yönelimini açıkça ifade ettiği için tişörtü ironi olsun diye giydiğini söyleyen öğrenci, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) vekaletinde bir dava açtı. İnsan haklarını korumak ve ilerletmek için çalışan birlik yoluyla öğrencilerin ifade özgürlüğü üzerinden gidilen dava sonuç verdi.

Öğrenci lezbiyen olduğunu okulunda da ifade edebilir

16 yaşındaki öğrencinin vekaletini üstlenen Avukat Linnea Nelson, lezbiyen olmanın Taylor’un kimliğinin önemli bir parçası olduğunu ve kendisinin okulda bu konu hakkında konuşmasının engellenmemesi gerektiğini ifade etti.

“Öğrenciler ifade özgürlüğü haklarını okula girerken kapıda bırakmazlar. Bu konuda yasa çok açık. Devlet okulları öğrencilerin kişisel görüşlerini sırf tartışmaya yol açacağını düşündükleri için sansürleyemezler.”

“İnandığın şeyi savunmanda bir sıkıntı yok”

Yaşadığı süreci Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin blogunda anlatan lise son sınıf öğrencisi, geçtiğimiz yıl sınıf arkadaşlarına açıldığını, okul yönetiminden böyle bir yaklaşım beklemediğini yazdı:

“Sonradan anladık ki okul yönetimini endişelendiren tek ifade biçimi benim tişörtüm değilmiş. Müdür yardımcısı ‘farklı ırklardan insanların evliliğini destekliyorum’, ‘evrime inanıyorum’ gibi şeyler yazan tişörtlerin de kıyafet yönetmeliğine uymayacağını ACLU avukatlarına anlattı.”

“Sonuçta ben diğer çocukların da okulda kendileri olmalarında bir sıkıntı olmadığını bilmelerini istiyorum. İnandığın şeyi savunmanda bir sıkıntı yok. İnandığın şey tartışma yaratsa bile. İnandığın şey öğretmenini ya da müdürünü rahatsız etse bile.”

Dava sonucunda okul yönetimi kıyafet yönetmeliğinde değişikliğe giderek öğrencilerin “cinsel yönelim, cinsiyet, ırk, din ve diğer kimlikler” üzerinden kendi ya da arkadaşlarının kimliklerini destekleyen kıyafetler giyebileceğini kabul etti.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam