15/02/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD’nin Oregon Eyaleti’nde Emekli Ordu Mensupları Birimi, ordu mensubu eşcinsel bir çiftin Amerikan Millî Mezarlığı’na defnedilmesine hak tanıdı.

Lezbiyen Ordu Mensubunun Eşi Amerikan Millî Mezarlığına Gömüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD’nin Oregon Eyaleti’nde Emekli Ordu Mensupları Birimi, ordu mensubu eşcinsel bir çiftin Amerikan Millî Mezarlığı’na defnedilmesine hak tanıdı. İlk kez yapılan bir başvuru sonucunda alınan kararla Oregonlu çift, ulusal bir mezarlığa birlikte gömülen ilk eşcinsel çift olacak.
Karar, emekli Yarbay Linda Campbell’ın merhum eşi Nancy Lynchild için ilk kez uygulansa da resmî bir politika değişikliği getirmiyor. Savunma Müsteşarı Leon Panetta, ordu hizmetlerinde defin işlemlerinin büyük zorluk çıkardığını ve incelemeye alındığını belirtti. Federal “Evliliği Koruma Yasası”, kadın ve erkek arasında gerçekleşen evliliklerin dışındaki evlilikleri federal hükümetin tanımasını yasaklayarak bir engel oluşturuyor.
 
Evliliği Koruma Yasası Eşcinselleri Korumuyor
1968 yılında Hava Kuvvetleri’ne katılan Campbell “Nancy ve benim [yasadan] muaf tutulmamız için başvurduğumda biraz suçlu hissettim; çünkü bir bakıma bencilce bir şeydi,” dedi.
 
“Bu fırsatın hasretini çeken daha nicelerinin olduğunu biliyordum ve bunu hepimiz için talep etmek istedim. Ama Evliliği Koruma Yasası’nın yanında küçücük olduğumu biliyordum, bize hiçbir şey sağlamazdı.”
 
Lynchild, eşi Campbell’la birlikte Oregon’da yaşadığı evde Aralık ayında 64 yaşında vefat etti. 1994’ten beri birlikte olan çift, Oregon’da medenî birliktelik kaydı yaptırmış ve Kanada’da resmî olarak evlenmişti.
 
Lynchild’a 2000 yılında meme kanseri teşhisi konulup geçtiğimiz baharda vefat etmesi beklendiğinde Campbell Oregon Çalışma Komiseri Brad Avakian’dan bir telefon geldi. 66 yaşındaki Campbell, medenî birliktelik kaydı ve evliliklerinin federal hükümet tarafından tanınmadığı için duyduğu hayal kırıklığını Avakian’a anlattı. Campbell, annesi ve 2. Dünya Savaşı gazisi babasının küllerinin bulunduğu Williamette Millî Mezarlığı’na Nancy ile birlikte gömülmek istediğini söyledi.
Campbell “bize değer verilmiyor, saygı duyulmuyor gibi hissettim. İlişkimizin ve Hava Kuvvetleri’ndeki görevimin şereflendirilmesi istedim. Annem ve babam gibi gömülmek istedim”.
 
Sosyal Yardımlar Kimleri Kapsar?
Sonrasında Avakian emekli ordu mensuplarına sağlanan sosyal yardımları inceledi ve eşcinsel çiftlerin ordu mensubu olmayan eşleriyle birlikte gömülmesini engelleyen kurala bir istisna buldu. Müsteşarların yasada muafiyet sağlayabileceğini söyleyerek Campbell’ı bir müsteşar bulmaya teşvik etti.
 
Lynchild vefat ettiğinde Campbell başvurusunu yeniledi. Ölümünün ardından bir ay kadar sonra Campbell’a müjdeli haberi gelmişti.
“Kararın posta yerine telefonla iletilmesi beni şaşkınlık içinde bıraktı. Dizlerimin bağı çözüldü,” diyen Campbell, cenazenin dostlar ve aile arasında tertip edileceğini; fakat tarihin henüz belli olmadığını belirtti.    

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam