14/10/2017 | Yazar: Aylime Aslı Demir

Avrupa Lezbiyen* Konferansı: Korku ve ayrımcılıklara karşı özgürlüğü inşa etmede ihtiyacımız olan şey yaratıcı lezbiyen aktivizmi!

Lezbiyenler her zaman, her yerde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Lezbiyen* Konferansı: Korku ve ayrımcılıklara karşı özgürlüğü inşa etmede ihtiyacımız olan şey yaratıcı lezbiyen aktivizmi!

Viyana’da 5-8 Ekim tarihlerinde gerçekleşen Avrupa Lezbiyen* Konferansı’nda 400’ün üzerinde lezbiyen aktivist, akademisyen, sanatçı bir araya geldi. 45 farklı Avrupa ve Orta Asya ülkesinden katılımcının yer aldığı konferansta lezbiyen aktivizmini güçlendiren bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasının yanı sıra, lezbiyen sanatçıların çalışmaları da yer aldı.

5 Ekim tarihinde Avusturya Parlamento binası Palais Stein’da gerçekleşen açılışı Avrupa Lezbiyen* Konferansı kurucuları Marielle Müller ve Silvia Casalino yaptı. Ardından Avrupa Parlamentosu başkan yardımcısı ve 2017 Avusturya Yeşiller Partisi’nin gözde adayı Ulrike Lunacek yaşamak istediğimiz hayatı yaratmakta, korku ve ayrımcılıklara karşı özgürlüğü inşa etmede yaratıcı lezbiyen aktivizminin önemine değindiği konuşmasını "Lezbiyenler her zaman, her yerde!” sloganıyla bitirdi.

Lunacek’in konuşmasının ardından sahneye gelen UK Black Pride kurucusu Phyll Opoku-Gyimah ise ırk, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim üzerinden kesişimsellik tartışmalarına değindiği konuşmasında “benim mücadelemin senin mücadelene, senin mücadeleninse benim mücadeleme ihtiyacı var, siyah bir lezbiyen olarak sesimin çoğalarak duyulmasına ihtiyacım var” dedi.

Konferans “Avrupa Lezbiyen Hareketinin Tarihi” başlıklı oturum ile başladı. Moderasyonunu Katherine O’Donnel’in yaptığı oturumda, “Ezilmen anahtar ölçütü bir toplumsal grubun tarihin bir parçası, geleneğin mirasçıları olmaktan alıkonulmasıdır ve bu durum lezbiyenler için böyledir” dedi.  Yeni bir tarih yazımı fırsatı olan bu oturumda sözü Avrupa’nın önemli 4 lezbiyen aktivistine verdi:

Lepa Mladjenoviç: “Doğu Avrupa’da Yugoslayyada 80’leirn başından bu yana filizlenen feminist grupların arasında yer alan kişiler lezbiyendi. Yugoslavya ve dağıldıktan sonraki ülkelerde bu tür örgütlerde varlığı mizojini ve lezbiyen düşmanlığını görünür kıldı.”

Eva Isaksson: “Uluslararası Haber Servisi’deki deneyimi, konferanslara, seyahatlere katılmakla geçen yıllar çok farklı köken ve arka planlardan gelen insanlarla karşılaşma deneyimi görüş açımızı genişletti.”

Evien Tjabbs: “1980’de, Amsterdam’da, dünyadaki ilk lezbiyen konferansını organize eden kadın kolektifine katıldım. O günden itibaren çok sayıda iş yaptım.”

Lonneke van den Hoonaard ise Hollanda’daki Lezbiyen arşivciliğinin tarihine hızlı bir göz atarak, tarihimize çerçevelemekte güvenli alanlar yaratmanın ihtiyacına vurgu yaptı.

Açılış konuşmasının ardından, “Lezbiyen İlişkilerimizdeki Patriarkal İktidar Kontrolünün Üstesinden Gelmek”, “Lezbiyen Tahayyül: Üretim Yayın ve Lezbiyen Kültürünü Paylaşmak”, “Dijital Aktivizm ve Lezbiyenler”, “Lezbiyen Politikası, Lezbiyenlere ilişkin Avrupa siyasetini Yeniden Düşünmek”, “ILGA Avrupa Lezbiyen Örgütü”, “TransLezFobi”, “Fiziksel ve Ruhsal s-Sağlık: Tıp ve Hemşirelikte Lezbiyen Görünürlüğü”, “Avrupa’da Çalışma Hayatında Lezbiyenler”, “Avrupa’daki Çeşitli Eğitim Sistemlerinde Toplumsal Cinsiyet Sterotipleri”, “Gazetecilik ve Temsiller:  Medyayı Lezbiyenleştirmek!”, “Spor branşları: Azınlıklar için güçlendirici mi, ezici mi? başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

“Lezbiyenler, teoloji ve Din”, “Biseksüellik: Marjinalizasyon ve Aktivizm Potansiyelleri” Doğu Avrupa’da ve Orta Asya’da Lezbiyen Oluşumları: Örnekler, “Lezbiyen yaşlanma: Kuşaklar arasında işbirliği kurmak”, “Avrupa’daki Lezbiyen mülteciler” ve “Yaratıcı Eylem Atölyesi”leri ile başlayan ikinci gün “Lezbiyen Hareketlerin Fonlara Erişimi” oturumu ile devam etti.

Happy Mwndkinigl, Mariam Gagoshashvili, Ece İçel ve Alast Nejafi’nin konuşmacı olduğu Lezbiyen Hareketlerin Fonlara Erişimi oturumundaysa hareketlerin fonlanma seviye ve ihtiyaçlarına odaklanan oturumda hem LGBTQİ oluşumlarındaki hem de Kadın hakları sivil girişimlerindeki toplam ödeneklerin sadece çok küçük bir yüzdesinin kadınlara ayrıldığı ortaya kondu. Örneğin, 2013-2014 yılları arasında LGBTİ çalışmalarına ayrılan 424 milyon doların sadece yüzde 2’lik kısmı LBT kadınlara ayrılmış bulunmakta.

Bu oturum ardından Kaos GL’den Seçin Tuncel’in de bu yıl 13.’sü düzenlenecek olan Kaos GL’nin düzenlediği Kadın Kadına öykü yarışmasının sunumunu yaptığı “Dünya Çapında Lezbiyen Oluşumları: Örnekler” oturumu gerçekleşti. Protesto, Aktivizm ve Kampanya yürütücülüğü”, “BM Mekanizmaları: Lezbiyenlerin görünürlüğünü/görünmezliğini yansıtmak”, “Çoklu Bedenlerimiz: Toplulukta ve Kamusal Mekanlarda Toplumsal Cinsiyet Rolleri”, “Hesap verilebilirlik: Cinsiyetçilikten Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığına”, “Kıyıları Buluşturmak: Daha Güçlü Ağlar Yaratmak” isimli oturumlar gerçekleştirildi.

Panellerin ardından, Kaos GL Facebook sayfasından da canlı yayınlanan, Schweden meydanından başlayan Lezbiyen* Yürüyüşü St. Stephan meydanında tamamlandı.

Pazar günü ise geri bildirim ve öneriler toplantısıyla başlayan gün Avrupa Lezbiyen Konferansı’nın geleceğini, potansiyellerinin tartışıldığı gün ağ oluşturma iradesini ortaya koydu.

*Lezbiyen sözcüğünün yanına konulan yıldız; kendisine lezbiyen, feminist, bisekseül yahut queer olarak tanımlayan ve de kendisini lezbiyen aktivizm ile yan yana konumlayan herkesi içerme niyetiyledir. Aynı zamanda Lezbiyen kelimesi de görünürlük, güçlenme ve temsile dair politik mücadelenin bir parçası olma gayesiyle konferans organizatörleri tarafından kullanılmıştır.


Etiketler: kadın
nefret