29/11/2006 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyenler Birbirlerine HIV Bulaştırabilirler mi? Evet! 1980’den beri kadınların birbirlerine HIV (Human Immunodeficiency Virus) bulaştırdığına dair raporlar var. Buna rağmen, ABD resmi sağlık uzmanları (örneğin, Federal Hükümet Hastalık Kontrol Merkezi), AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) raporlarında kadınlar arası virüs geçişine yer vermiyorlar. Bu nedenle bir çok lezbiyen yanlış bir şekilde AIDS’ten etkilenmeyecekleri inancındalar. Oysa virüs, bir HIV+ kişinin kanının, vajinal salgısının, sütünün veya menisinin sizin kanınıza girmesiyle bulaşıyor.

Lezbiyenler Birbirlerine HIV Bulaştırabilirler mi?

Evet! 1980’den beri kadınların birbirlerine HIV (Human Immunodeficiency Virus) bulaştırdığına dair raporlar var. Buna rağmen, ABD resmi sağlık uzmanları (örneğin, Federal Hükümet Hastalık Kontrol Merkezi), AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) raporlarında kadınlar arası virüs geçişine yer vermiyorlar. Bu nedenle bir çok lezbiyen yanlış bir şekilde AIDS’ten etkilenmeyecekleri inancındalar. Oysa virüs, bir HIV+ kişinin kanının, vajinal salgısının, sütünün veya menisinin sizin kanınıza girmesiyle bulaşıyor.

HIV, lezbiyenlere güvenli olmayan seks (ister erkek, ister kadınla yapılsın), yapay döllenme, şırınga paylaşımı, piercing (vücudun değişik bölgelerinin, takı takmak amaçlı deldirilmesi), dövme yaptırma, kan verme gibi yollarla bulaşıyor.

HIV’in hangi durumlarda, nasıl bulaştığını tam olarak bilemediğimiz için, güvenli seks ve hangi cinsel davranışların diğerlerinden daha riskli olabileceğine dair bir rehber verebiliriz.

Riskli Olmayan Davranış Biçimleri

Masaj, kucaklamak fantezi kurmak, röntgencilik, teşhircilik, mastürbasyon, vibratörler veya diğer seks oyuncakları (paylaşılmadığı sürece), kuru öpüşme, sıvılar birbirlerine karışmadığı sürece bedenlerin birbirine sürtünmesi

Muhtemelen Riskli Olan Davranışlar

Latex eldiven veya başka bir engelleyici kullanmadan parmağınızı partnerinizin vajinasına ya da anüsüne sokmak, arada engel kullanmadan oral seks yapmak

Oldukça Riskli Olan Davranışlar

Regl evresinde (aybaşı), herhangi bir engel kullanmadan oral seks yapmak; kadının veya erkeğin ağza, vajina ya da anüse boşalması; latex eldiven veya başka bir engelleyici kullanmadan elinizi partnerinizin vajinasına ya da anüsüne sokmak; seks oyuncaklarını herhangi bir engelleyici olmadan paylaşmak; şırınga paylaşmak, pierce ya da dövme yaptırmak.

‘Latex Engeller’ Nasıl Kullanılır?

‘Latex engeller’, düz latex kauçuk parçalardır. Ağız-vajina seksinde kadının vajinasına, ağız-anüs seksinde de kadının veya erkeğin anüsüne yerleştirilir. Engeller, salgıların partnerler arasında geçişini önlerler. Latex engeller, cinsel yollarla bulaşan hastalıklar ve HIV için güvenli koruyuculardır. ‘Latex engel’ yapabilmek için, kayganlaştırıcısız bir prezervatifi resimde gösterildiği gibi keserek, düz hale getirin
Partneriniz ve kendiniz için farklı tarafları kullanmaya dikkat edin.
Anal seks için kullandığınız engeli, vajinal seks için kullanmayın.
Ağız-vajina seksi için, engeli vajinal dudakların üstüne yerleştirin.
Vajinal seks için kullandığınız engeli, anal seks için kullanmayın.
Latex engeli sadece bir kere kullanın, sonra çöp kutusuna atın, özellikle tuvalete atmayın.

Streç Film Nasıl Kullanılır?

Her seferinde yeni bir folyo kullanın.
Folyoyu yeteri büyüklükte koparın. İki kat kullanırsanız, yırtılmayı önlersiniz.

Partnerinizin anüsüne ya da vulvasına su bazlı kayganlaştırıcı (K-Y veya diafram jeli) sürün.

Aynı kayganlaştırıcıyı folyonun bir yüzüne sürün.

Folyonun ıslak tarafını partnerinizin anüsüne ya da vajinasına yerleştirin.
Artık, güvenli bir şekilde istediğinizi yapabilirsiniz. Ancak folyonun diş veya tırnaklarınızla yırtılmadığına emin olun.

Kullandıktan sonra folyoyu çöpe atın.

Lateks Eldivenler Nasıl Kullanılır?

Eğer, parmağınızı ya da elinizi partnerinizin anüsüne ya da vajinasına sokacaksanız latex cerrahi eldiveni giyin (bulaşık eldiveni değil), ve su bazlı kayganlaştırıcı kullanın. Çünkü elinizde farkında bile olmadığınız küçücük yaralar veya şeytantırnakları olabilir. Keskin tırnaklara dikkat edin. Latex eldivenleri eczanelerden edinebilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar: Coalition for Positive Sexuality Center
L.A. Gay & Lesbian Community Services Center, San Francisco USCF AIDS Health Project



Kaynak: Kaos GL, Şubat 1997, Sayı 30

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam