26/04/2022 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyenler jinekoloji muayeneleri sırasında çoğu zaman tıbbi gereklilik olmadığı halde “parmak giriyor mu”, “dil kullanılıyor” gibi soruların kendilerine defalarca sorulabildiğini söylüyor.

Lezbiyenler jinekoloji muayenesinde neler yaşıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar / Kaos GL

Bugün 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü.

KaosGL.org okurlarına; 2017 Nisan’ında Jinekoloji muayenelerinde hasta haklarını yok sayan yaklaşım ve uygulamalara maruz bırakılan kişilerin deneyimlerini aktardığı yazı dizisi “Jinekolog Muhabbetleri”nde lezbiyenler neler yaşadığını hatırlatmak istiyoruz.

Onlardan biri Ayşe. Ayşe cinsel olarak aktif olduğunu söylediğinde doktorun kendisine hamile kalmasını önerdiğini ayrıca korunma yöntemlerinden de bahsettiğini söylüyor: “Tam da dönemimdeymişim, düzinelerce bebişim olabilirmiş, her şey gayet yerli yerindeymiş. Hemen sevgilimle evlenip çalışmalara başlayacağımı söyledim, doktor bi sevindi. Korunmam için önerilerde bulundu. 36 yaşındayım, çevremde çok az kişi lezbiyen olduğumu biliyor.”

Bazı sorular…

Lezbiyenler jinekoloji muayeneleri sırasında çoğu zaman tıbbi gereklilik olmadığı halde “parmak giriyor mu”, “dil kullanılıyor” gibi soruların kendilerine defalarca sorulabildiğini söylüyor.

Jinekolog Irmak Saraç, Jinekolog Muhabbetleri’nde bu sorunun sadece spesifik durumlarda sorulabileceğine dikkat çekiyor:

“Bence gerekli değil. Sadece bir yaralanma varsa onu anlamak için spesifik olarak sorabilirsin. Onun dışında gerekli değil. Şöyle bir danışmanlık verilebilir belki, lezbiyen ilişkilerde de HPV ağız bulaşı olabiliyor, oral seks yapılıyorsa korunma yöntemi hakkında bilgilendirilebilir. Burada da yönelim fark etmez çünkü oral seksi sadece lezbiyenler mi yapıyor ya da parmak yalnızca eşcinsel ilişkilerde mi kullanıyor… Özetle bu soruların tıbbi olarak bize getireceği bir şey olduğunu düşünmüyorum.”


Etiketler: insan hakları, kadın, sağlık, sağlık hakkı
2024