29/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Sundance Film Festivali üyesi Jenni Olson, festivalde gösterilecek LGBT filmlerini lezbiyenler ve biseksüeller için derledi.

Lezbiyenler ve biseksüeller için 2015 Sundance Film Festivali rehberi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Başlamadan önce Sundance Film Festivali’nin LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) sineması için adeta bir mihenk taşı olduğunu hatırlatalım: Festival, geçtiğimiz yıl bizi Appropriate Behavior, The Foxy Merkins ve Oscar adayı The Case Against 8 gibi son derece heyecanlı LGBT filmlerinin Amerika (ve çoğu zaman da dünya) ilk gösterimleriyle buluşturmuştu. Yani aşağıdaki listede yer alan filmlerin çoğunun 2015 yılında başarılı bir çıkış yakalayacaklarını varsayabilirsiniz.

 

Festival bu yıl 22 Ocak- 1 Şubat arasında Park City, Utah’ta gerçekleşecek. Festivalde, kendilerine gönderilen 12.000’den fazla film – 4000 uzun ve 8000 kısa film- arasından seçilen 120 film gösterilecek. Aşağıda festivalin listelerindeki LGBT filmleri için hazırladığı resmî tanıtım yazılarını bulabilirsiniz, ancak filmler hakkında daha fazlasını öğrenmek isterseniz başlıklarına tıklayın. Eğer festivale katılmak niyetindeyseniz 25 Ocak Pazar günü Grubsteak Restaurant’ta 11.00- 13.00 arasında gerçekleşecek yıllık Outfest Queer Brunch’ını sakın kaçırmayın (içeri girebilmek için önceden Outfest’e mail atmanız gerektiğini de unutmayın).

 

The Amina Profile / Kanada (Yönetmen: Sophie Deraspe) — Arap Baharı sırasında biri Kanadalı, diğeriyse Suriye asıllı Amerikalı iki kadın arasındaki aşk, medyanın olayları abartışını ve internette gerçek ile gerçek dışı arasındaki çizginin ne kadar ince olduğunu yansıtan son derece heyecanlı uluslararası sosyopolitik bir hikâyeye dönüşür.

 

Grandma / ABD (Yönetmen ve senarist: Paul Weitz) — Kendisinin de kabul ettiği üzere insanlardan pek hoşlanmayan Elle Reid, 18 yaşındaki torunu Sage bir gün yardımına ihtiyaç duyduğu için kapısına gelince hiç de mutlu olmaz. Birlikte çıktıkları günübirlik yolculuk, Elle’in geçmişini kabullenmesini, Sage’inse geleceğiyle yüzleşmesini sağlar. Oyuncular: Lily Tomlin, Julia Garner, Marcia Gay Harden, Judy Greer, Laverne Cox, Sam Elliott. 

 

Larry Kramer in Love and Anger / ABD (Yönetmen: Jean Carlomusto) —  Yazar, aktivist ve oyun yazarı Larry Kramer, günümüz eşcinsel Amerikası’nda geylerin ve lezbiyenlerin öfkelerini ve üzüntülerini dile getirerek kendi hayatları için mücadele etmelerinde esin kaynağı olan çok önemli ve tartışılan bir figür. Bu da 78 yaşındaki bu adamı hâlâ ilginç kılıyor.

 

The Royal Road / ABD (Yönetmen ve senarist: Jenni Olson) — Bu sinema denemesi, arka planındaki 16 mm’lik olağanüstü Kaliforniya manzarası eşliğinde, Kaliforniya’nın İspanyol kolonisi haline dönüşmesini ve Meksika Amerika Savaşı’nı, Alfred Hitchcock’un ‘Vertigo’su ve ‘erkeksi’ bir kimlikle birlikte sunuyor. Oyuncular: Jenni Olson, Tony Kushner. 

 

The Summer of Sangaile / Litvanya, Fransa, Hollanda (Yönetmen ve senarist: Alanté Kavaïté) — 17 yaşındaki Sangaile, gösteri uçaklarını büyüleyici bulmaktadır. Yazın, ailesinin göl kıyısındaki evinin yakınlarında gerçekleşen akrobatik uçuş gösterisi esnasında kendi yaşıtı bir kızla tanışır. Sangaille, Auste isimli bu kızın en gizli sırrını öğrenmesine izin verir ve böylece ona uçması için cesaret veren tek kişiyi, ilk gençlik aşkını bulur. Oyuncular: Julija Steponaitytė, Aistė Diržiūtė. 

 

Tig / ABD (Yönetmenler: Kristina Goolsby, Ashley York, Senarist: Jennifer Arnold) —  Bu belgesel sizi komedyen Tig Notaro’nun sıra dışı yolculuğunu keşfe çağırıyor: Ölümcül olabilecek hastalığıyla mücadele ederken âşık olan Notaro’nun hayatında hiç beklenmedik kapılar açılıyor.

 

Bu yılın Sundance Film Festivali’nde yer alacak diğer muhteşem filmlerle ilgili daha fazla bilgiye, festivalin resmî sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: After Ellen 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam