05/06/2020 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ aktivisti Lara Özlen, medium.com platformunda yayımladığı “İş Hayatı: Güvencesizlikler ve Mücadele Alanları”nda diş doktoru Büşra anlatıyor.

“Lezbiyenliğimi göstermiyor olabilirim ama bunu saklayamıyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Aslı Alpar

LGBTİ+ aktivisti Lara Özlen LGBTİ+’ların “İş Hayatı: Güvencesizlikler ve Mücadele Alanları” başlıklı bir yazı dizisi yayımlıyor.

medium.com platformunda yayımlanan dizide bu hafta diş doktoru Büşra anlatıyor. “Haber dosyasının bundan sonraki yarısı daha kurumsal, düzenli işlerde LGBTİ+ olmaya ve beyaz yakalı alanlardaki güvencesizliklere daha çok yer veriyor olacak” diyen Lara Özlen bu dizide iş yerinde açık olmak, karşılaşılan güvencesizlik ve ayrımcılıkları sorguluyor.

İş yerinde ‘makbul’ olmak!

7 yıldır diş doktoru olarak çalışan Büşra’nın anlatısından kısa bir parça: “Büşra, saklayabildiği, üzerine konuşmadan geçiştirebildiği özelliklerinin yanı sıra göstermekten çok da kaçınamadığı başka özellikleri olduğunu da ekliyor. İş hayatında prensipli biri olduğunu, doğru olduğunu düşündüğü şeyleri söylemekten kaçınmadığını, dolayısıyla yönetim ve patronlarla ters düşebildiğini söylüyor: “Biraz çıkıntı ve sevimsiz kadın oluyorum. Lezbiyenliğimi göstermiyor olabilirim ama bunu saklayamıyorum. Sert bir mizacım var. Kadın çalışanlardan gülmen ve tatlı olman beklenir ya, onu yapmıyorum yönetime karşı. İşini iyi yapıyor olmak ön planda olmuyor ve tat kaçıran tarafı bu zaten.” Bu sevimli olma performansının iş hayatında var olmaya, tutunmaya çalışan pek çok kadın tarafından empatiyle karşılanacağına eminim. Son çalıştığı yerin dindar olduğundan, lezbiyen olarak açık olmasa da, dövmeli ve Ramazan’da oruç tutmayan bir kadın olarak kendini saklayamadığından, dolayısıyla “makbul” olmadığını bildiğinden bahsediyor.”

Anlatıya buradan, yazı dizisinin tamamına ise buradan ulaşabilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam