22/08/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

CNN Türk’te Şirin Payzın’ın sunduğu Ne Oluyor? programının dün akşamki bölümünde lezbiyen, gey, biseksüel, trans (LGBT) hak ve özgürlükleri ele alındı.

LGBT Aktivistleri CNN Türk’e Konuk Oldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CNN Türk’te Şirin Payzın’ın sunduğu Ne Oluyor? programının dün akşamki bölümünde lezbiyen, gey, biseksüel, trans (LGBT) hak ve özgürlükleri ele alındı.
 
“Daha Ciddi Meseleler Varken LGBT’nin Sırası mı!”
Lambdaistanbul aktivisti Yeşim Başaran, LİSTAG Aileleri İstanbul grubundan Şule Ceylan, Kaos GL Derneği Başkan Yardımcısı Yasemin Öz ve oyuncu Seyhan Arman’ın konuk olduğu programda seks işçiliğinden aileye açılmaya, yeni Anayasa’dan Gezi Direnişi’ne pek çok konu konuşuldu.
 
Payzın, programında LGBT meselesine yer vereceğini duyurduğunda “şu an Mısır’da, Suriye’de olaylar olurken böyle saçma sapan bir konuyu niye ele alıyorsun?” şeklinde mesajlar aldığını seyircilerle paylaştı.
 
Yasemin Öz: Barışmak Zorundayız!
LGBT’lerin yalnızca kendi haklarını savunmakla kalmayıp Kürtlere, Alevilere ve Ermenilere yapılan ayrımcılık ve şiddete de istisnasız karşı çıktığını belirten Yasemin Öz, pek çok heteroseksüelin de bu siyaset biçimini savunduğu için LGBT derneklerine üye olduğunu belirtti. Öz, LGBT’ler özgür olsun; ama Ermeniler sınır dışı edilsin, başörtülüler meclise giremesin diyebilir miyim?! Biz barışmak zorundayız, beraber yaşamayı öğrenmek zorundayız. Kendi haklarımızı ne kadar savunuyorsak başkalarının haklarını da o kadar savunmak zorundayız,” dedi.
 
Seyhan Arman: Artık Daha Bilinçliyiz
Seyhan Arman, LGBT’lerin artık daha örgütlü olduğunu belirterek “Bana 16 yaşında çocuklar mesaj atıyor ve ‘abla, ben transeksüelim’ diyor. Artık daha bilinçliyiz, elimizin altında güzel örnekler var, ‘bi dakka, bana bunu yapamazsın’ diyecek gücümüz var,” dedi. Arman ayrıca çocuklarının eşcinsel ya da trans olduğunu öğrenen ailelerin çocuklarını yanlış doktorlara götürmemesi gerektiğini ifade etti.
 
Yeşim Başaran: Tanışma Devam Edecek
Gezi Parkı direnişiyle LGBT’lerin büyük bir görünürlük kazandığını söyleyen Yeşim Başaran, “bir kapı aralandı. Nefret kaldırıldı; ama tanışma devam edecek,” dedi. Başaran, sivil toplumun LGBT konusunu sahiplenmesiyle nefret cinayetlerinin daha bilinir olduğuna da dikkat çekti.  
 
Şule Ceylan: Amacım Diğer Ailelere Yardımcı Olmak
Şule Ceylan ise eşcinsel oğlu olan bir anne olarak LGBT konusunda bilgilendikçe güven ve rahatlık kazandığını ifade etti. Ceylan, “LİSTAG’dan sonra eşcinsel oğlumla aram çok daha iyi oldu. Yıllarca ondan kimliğini saklamasını istemiştik, ona haksızlık ettik. Bir yalanla yaşadık. Şimdi amacım benim o eski durumumdaki ailelere yardımcı olmak,” dedi.
 
‘Daha ciddî’ konular yerine LGBT meselesinin canlı yayında yaklaşık 2 saat aralıksız tartışıldığı program olumlu tepkiler aldı. Ancak, Şirin Payzın’ın konu hakkında yeterince hazırlık yapmadığı eleştirileri de sosyal medyada paylaşıldı. 
 
Programı kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler için: http://tv.cnnturk.com/neoluyor

Etiketler: medya
İstihdam