03/12/2013 | Yazar: Kaos GL

Yeni anayasa hazırlığı için 25 ay önce çalışmalarına başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu yarın itibariyle fiilen ortadan kalkıyor.

LGBT Haklarında Uzlaşamayan Anayasa Komisyonu Dağılıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yeni anayasa hazırlığı için 25 ay önce çalışmalarına başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu yarın itibariyle fiilen ortadan kalkıyor.
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığını yaptığı komisyon, dört partiden eşit sayıda, üçer temsilciyle yola çıkmıştı.
 
Komisyon’un uzlaşamadığı konular arasında eşitlik maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile etnik kökenin eklenmesi de vardı. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, Komisyon’un Anayasa taslağında eşitlik maddesinin yalnızca “gerekçe”sinde yer aldı.
 
“Herkes evlenme hakkına sahiptir desek?”
Komisyon tutanakları arasında dikkat çeken evlilik eşitliğiyle ilgili tartışmalardan bazı alıntılar şöyle:
 
-  Süheyl Batum (CHP): ‘Herkes evlenme hakkına sahiptir’ desek yani ne olur? Kadını madını boşver, ‘Herkes evlenme hakkına sahiptir’ desek.
-  Faruk Bal (MHP): İngiltere’de The Sun gazetesinde 1988 yılında bir haber çıktı, bir erkek evindeki köpeğiyle evlendi.
-  Batum: Yok ya.
-  Özgür Sevgi Göral (Danışman): Bence çok güzel bir öneri, herkes evlenme hakkına sahip.
 
“Herkesin ille de heteroseksüel olması şart değil”
-  Rıza Türmen (CHP): Buradaki önemli mesele, insanların cinsel tercihlerinin aslında bir ayrımcılık nedeni olmaması lazım.
-  Mehmet Ali Şahin (AKP): Yani erkek erkeğe, kadın kadına evlenmez. Neyi kastettiğimizi bilelim kardeşim ya.
-  Türmen: İnsanların doğuştan sahip oldukları cinsiyet dışında birtakım cinsel yönelimleri de olabilir. Yani herkesin ille de heteroseksüel olması da şart değildir.
-  Şahin: Bir dakika... Rıza Bey, yani illa erkek, illa kadın olması şart değil mi demek istiyorsunuz?
-  Süheyl Batum: Geçen gün Mehmet Ali Bey’in bu formülden anladığı ‘Eyvah! Ya benim kızım bir kızla evleneceğim derse ben mahvolurum’ dedi. Bu hepimizin kaygısı da olabilir, olmayabilir de ama algıladığı demek ki bu maddeyi okuduğunda bu idi. 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam