13/06/2011 | Yazar: Kaos GL

Seçim öncesinde LGBT örgütleri ziyaret eden, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliği yönünde açıklamalar yapan, homofobi ve transfobiye karşı duyarlı

LGBT Haklarını Savunan Adaylar Meclis’te Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Seçim öncesinde LGBT örgütleri ziyaret eden, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliği yönünde açıklamalar yapan, homofobi ve transfobiye karşı duyarlı adaylar da seçildi ve Meclis’e girdiler.

Diyarbakır'da Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun seçim başarısını kutlayan BDP'li kitleye, gökkuşağı bayraklarıyla LGBT'ler de katıldı.

Dün (12 Haziran) yapılan genel seçim sonuçlar belli oldu. Seçimlerde AKP oy oranını arka arkaya üçüncü seçimde de artırmayı başararak büyük bir başarı kazandı. CHP oylarını artırdı ama ciddi bir sıçrama yapamadı. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku ise hem 36 milletvekili çıkardı, hem de oy tabanını genişletti.

TBMM’de LGBT haklarını savunacak vekillerin sayısı arttı

LGBT’lerin Meclis’te sesi olacağını söyleyen Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’ndan, yazar ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder İstanbul Milletvekili seçildi.

Ankara’da Pembe Hayat Derneğini ziyaret eden CHP Parti Meclisi (PM) üyesi ve Ankara Milletvekili adayı Aylin Nazlıaka, Ankara Milletvekili olarak seçildi.

CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili adayları Melda Onur ve Bilge Koçkaya da Türkiye'de LGBT’lerin durumu ve söz konusu sorunları ile ilgili bilgi almak için Lambdaistanbul'u ziyaret etmişlerdi.
Lambdaistanbul’u ziyaretinde, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı ellerinden geleni yapacaklarını, yasal değişimlerinin LGBT bireylerin özgürleşme sürecini hızlandıracağını ama asıl önemli olanın toplumsal değişimi sağlamak olması gerektiğini söyleyen İstanbul CHP 2. Bölge Milletvekili adaylarından Melda Onur da Meclis’te.

Eski diplomat olan ve insan haklarından sorumlu gölge bakan gibi çalışacağını söyleyen Şafak Pavey de CHP İstanbul Milletvekili seçildi ve Meclis’e girdi.

Önceki dönemde TBMM’de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı LGBT’lerin haklarını arayan Sebahat Tuncel, Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’ndan İstanbul Milletvekili seçildi ve yeniden Meclis’e girdi.

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ya katılan ve Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’ndan Mersin Milletvekili seçilen Ertuğrul Kürkçü de ilk kez Meclis’e girdi.

Milletvekili seçilen ve yeni dönemde TBMM’de çalışacak vekillerden cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı duyarlı isimler arasında CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da yer alıyor.

AKP Kazandı; Blok, 36 milletvekili çıkardı

Dün (12 Haziran) yapılan genel seçimlerde AKP, yüzde 49.9 oy oranıyla birinci parti olurken, CHP yüzde 25.9 ve MHP yüzde 13 oy aldı. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun desteklediği bağımsız milletvekili adayları ise yüzde 6 oy oranıyla mecliste 36 sandalye ile temsil edilmeye hak kazandı.

Seçimlerde AKP oy oranını arka arkaya üçüncü seçimde de artırmayı başararak büyük bir başarı kazanırken, CHP oylarını artırdı ama ciddi bir sıçrama yapamadı. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku ise hem 36 milletvekili çıkardı, hem de oy tabanını genişletti.

Türkiye genelinde 2.5 milyonun üzerinde oyla yüzde 6'lık bir oran elde eden Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku (2007'de yüzde 5.2), 36 milletvekili çıkardı.
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam