16/06/2022 | Yazar: Kaos GL

“Sağlık hizmeti verenler uygulamalarını, sağlık merkezlerini, politikalarını gözden geçirerek ve LGBT kişilerin nitelikli sağlık hizmetine erişimini iyileştirme yolları için personele eğitim vererek olumlu adımlar atabilirler.”

LGBT Hastaların Bakımı İçin Kılavuz yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, “LGBT Hastaların Bakımı İçin Kılavuz”u çevrimiçi ortamda yayınladı. LGBTQ Eşitliği İçin Sağlık Profesyonelleri (GLMA) örgütünün 2006 yılında yayınladığı kılavuzu Dr. Filiz Ak, güncelleyerek Türkçeleştirdi.

Kılavuzda LGBT hastaların bakımını gerçekleştirecek sağlık personellerinin nelere dikkat etmesi gerektiği anlatılıyor.

Üç bölümden oluşan kılavuzun ilk bölümü, klinik karşılama ortamının oluşturulmasını aktarıyor. Kılavuzda yaşam hikayesi formlarının nasıl düzenlenebileceği, görüşme sırasında dikkat edilmesi gerekenler, mahremiyet, dil, personelin duyarlılığı ve farkındalık eğitimlerinin yanı sıra giriş formları için örnek sorular da yer alıyor.

Kılavuzun ikinci bölümünde lezbiyenlere ve biseksüel kadınlara yönelik bakım, üçüncü bölümünde ise gey ve biseksüel erkeklere yönelik bakıma dair ek öneriler sıralanıyor.

Kılavuzdan

“Çalışmalar; lezbiyen, gey, biseksüel ve transların (LGBT), genel nüfusla aynı temel sağlık gereksinimlerine sahip olmalarının yanı sıra, sağlık hakkına erişimde cinsel yönelim ve/veya cinsiyet kimliği veya cinsiyet ifadesi ile ilgili eşitsizliklerle ve engellerle karşılaştıklarını göstermektedir. Birçoğu; bakımdan kaçınır, onu geciktirir veya sağlık hizmeti sunan kişilerden ve kurumlardan kaynaklanan homofobi, bifobi, transfobi ve ayrımcılık nedeniyle uygun olmayan veya kalitesiz bakım alır.”

“Tıbbi uygulamada homofobi bir gerçekliktir. 1998 tarihli bir araştırma; hemşirelik öğrencilerinin %8-12’sinin lezbiyen, gey ve biseksüel (LGB) kişileri “hor gördüğünü, %5-12’sinin onları “iğrenç” bulduğunu ve % 40–43’ünün LGB kişilerin cinselliklerini gizli tutmaları gerektiğini düşündüklerini göstermektedir.

“Sağlık hizmeti verenler; LGBT hastalarının sağlığını desteklemek için uygulamalarını, sağlık merkezlerini, politikalarını gözden geçirerek ve LGBT kişilerin nitelikli sağlık hizmetine erişimini iyileştirme yolları için personele eğitim vererek olumlu adımlar atabilirler.”

Kılavuza ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam