26/01/2015 | Yazar: Hakan Özkan

6. Homofobi, Transfobi, Bifobi Karşıtı Öğrenci Buluşmasına katılanlar kampüsteki somut isteklerinin neler olduğunu kaosGL.org’a anlattı.

LGBT öğrenciler nasıl bir kampüs istiyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’nin 18 farklı ilinden homofobi, transfobi ve bifobi karşıtı öğrenciler, 24 Ocak Cumartesi günü Nilüfer Kent Konseyi’nde bir araya geldi.
 
Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin ev sahipliğinde ve Uludağ Üniversitesi Özgür Renkler Topluluğu ortaklığında düzenlenen buluşmada, öğrenciler kampüs deneyimlerini paylaşıp, buluşma ile beraber alternatif politikalar ve buluşmaların geleceği hakkında konuştu.
 
Buluşmaya katılan öğrenciler, kampüsteki somut isteklerinin neler olduğunu kaosGL.org’a anlattı.
 
Soner, Ege Üniversitesi: Cinsiyetsiz tuvalet istiyoruz. Tuvaletler hem ikili cinsiyet sistemini destekliyor, hem de cinsiyet geçişini tamamlamamış trans bireyleri dışarıda bırakıyor. Bunun yanı sıra, doldurduğumuz formlarda, kayıt formlarında cinsiyet yazıyor. Bu da bireyin cinsiyet kimliğini önemsemeden, nüfus cüzdanına bakılarak yapılıyor. Diğer cinsiyet ibareleri eklense bile, kadın-erkek merkezileşmesi üzerinden yapılıyor. Cinsiyet sorusu, hiçbir yerde avantaj sağlamıyor ve gerekli değil. Örneklemek gerekirse, Ege Üniversitesinde, satranç turnuvasında kadın kotası konmuştu ve trans kadın arkadaşımız kabul edilmemişti. Öncelikle kampüste cinsiyet odaklı uygulamaların çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.
 
Barış, Ege Üniversitesi: Öncelikle homofobinin ve heteroseksizmin olmadığı bir kampüs düşlüyorum. Örnek vermek gerekirse, bizim merkez kütüphanemizde, LGBT anahtar kelimeler arandığında, tek bir kitap çıkıyor. Çıkan kitap da tamamen, eşcinsel terapi kitabı. 1960’larda yazılmış. Akademik yayınlara, ayrımcı olmayan yayınlara ulaşabileceğimiz kütüphane bile çok şey değiştirebilir. Bunun yanında rektörlüğün öğrenci kulüplerine olan tavrı belliyken, cinsiyet ayrımcılığına karşı önlem alması, zor görünüyor.
 
Alp, Bilkent Üniversitesi: Okul tüzüklerine, nefret söylemlerine dair ibarelerin yerleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilkent Üniversitesi Renkli Düşün olarak böyle bir çalışmamız olacak. Daha önce Boğaziçi’nin buna dair yönergesi oldu ve bunun tüm üniversitelere aktarılması gerekiyor.
 
Fidan, Çukurova Üniversitesi: Ben tuvalet kullandığımda, cinsiyet kimliğimden dolayı problem yaşıyorum. Güvenlikle problemlerim olabiliyor. Tuvaletin temel ihtiyaç olarak kullanılması, cinsiyet kimliklerinin dışında kaldığından, cinsiyetsiz tuvalet kampüste yapılacak somut uygulamaların başında geliyor.
 
Ömer, Ankara Üniversitesi: Ben bu konuda toplumsal cinsiyet derslerinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Akademide yeni yeni yeşermeye başlayan, bazen sadece yüksek lisans seviyesinde kalan toplumsal cinsiyet dersleri, lisans eğitiminin başında tüm öğrencilere verilebilir.
 
Başak, Kocaeli Üniversitesi: Rektörlükler bugün dans kulüplerinde, eşli dansları bile yok etmeye çalışırken, LGBT mücadelesi çok daha enerji gerektiriyor. Üniversite rektörleri, LGBT’lere stand bile açtırmıyor. Üniversite stand açtığımızda dahi zorlanıyoruz. Bunun yanında, akademik kadronun, LGBT’ler hakkında daha çok bilgi sahibi olması gerekiyor.
 
Atakan, Kocaeli Üniversitesi: Cinsiyetsiz tuvalet istiyorum. Kampüs içinde sevdiğim insanla el ele dolaşmak istiyorum. Okula girişlerde güvenlik görevlilerinin tacizine uğramak istemiyorum. Cinsel yönelim nedeniyle hocalarımızın ayrımcılığıma uğramak istemiyorum.
 
Gökhan, Uludağ Üniversitesi:  Biz de topluluk standı konusunda zorlanıyoruz. Stand açmak istediğimizde sorumluluk kabul edilmiyor hiçbir şekilde. Bu nedenle, stand açabileceğimiz kendimizi gösterebileceğimiz güvenli alanlar istiyoruz.
 
Barış, Boğaziçi Üniversitesi: Cinsiyetsiz yurt talebimiz var. İnsanlık tarihi derslerinde, toplumsal cinsiyet konusunun vurgulanması gerekiyor. Eğitim fakültelerinde bu eğitimlerin vurgulanması gerekiyor, öğretmenlerin bilgili olması gerekiyor.
 
Deniz, Boğaziçi Üniversitesi: Okulumuzda cinsel tacizi önleme komisyonu kuruldu. Bunun sonucunda hazırlık sınıfında ve ders içeriklerinde, özellikle hazırlık sınıfında okutulan metinlerin içeriği cinsel yönelimler ve cinsiyet kimliğini görmezden gelmeyecek şekilde düzenlendi. Diğer derslerin müfredatlarına dair bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Ders içerikleri hem öğrenci vizyonunu geliştirmesi açısından, hem de ayrımcı olmaması açısından büyük önem taşıyor. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam