17/09/2011 | Yazar: Kaos GL

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla ilgili açıklama yapan Kaos GL Derneği, LGBT öğrencilerin sorunlarını ve taleplerini açıkladı ve ‘LGBT öğrenci realitesi’nin tanınmasını istedi.

LGBT Öğrencilere Yönelik Heteroseksüel Sosyalizasyon Politikalarından Vazgeçilsin! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
 
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla ilgili açıklama yapan Kaos GL Derneği, LGBT öğrencilerin sorunlarını ve taleplerini açıkladı ve “LGBT öğrenci realitesi”nin tanınmasını istedi.
 
LGBT öğrencilere yönelik heteroseksüel sosyalizasyon politikalarından vazgeçilmesini isteyen Kaos GL, yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili ortaklaşılan ve kurulan ilk cümlenin eğitimde sorunların devam ettiğine dair olduğuna dikkat çekti. Dernek’ten yapılan açıklamada, LGBT öğrencilerin heteroseksüel sosyalizasyona tabii tutulmasının ortaklaşılan konuların başında geldiği belirtildi.
 
“LGBT’ler için zorunlu eğitim zorunlu heteroseksüelliğe dönüşüyor!”
 
Mevcut eğitim sisteminde “zorunlu eğitimin zorunlu heteroseksüelliğe” dönüştüğünü belirten Kaos GL, “LGBT öğrencilere kendi özgül kişiliklerini kazanma fırsatı ve olanağı sunulmamakta, bunun sonucunda da LGBT öğrenciler, örgün eğitimde yaşadıkları ruhsal, sosyal ve kültürel sorunlardan dolayı toplumla sağlıklı bir bütünleşme gerçekleştirememektedir” açıklaması yaptı.
 
Heteroseksüel öğrencilerin yaşadığı ve tüm taraflarca kabul edilen sorunlara, LGBT öğrencilerin ruhsal ve fiziksel bir kuşatma ile katmerli bir şekilde maruz kaldığına dikkat çeken Kaos GL Derneği, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, LGBT öğrencilerin sorunlarını ve taleplerini şöyle sıraladı:
 
“LGBT öğrenci realitesi tanınsın!”
 
LGBT öğrenci realitesinin tanınması ve bundan hareketle hazırlanıp uygulanacak politikalar, eğitim sistemindeki sorunların çözümü için barışçı ve ilerletici olacaktır. Böylece LGBT öğrenciler ayrımcılığa ve şiddete uğramadan kendilerini gerçekleştirip ifade edebileceklerdir.
 
LGBT bireylerin, eğitim süreçleri içerisinde görünmez kalmaya mahkûm edilmesini son verildiğinde başta öğretmenler, ebeveynler, eğitimciler, psikologlar, sendikacılar, LGBT dernekleri ile eğitim alanında çalışan herkes barışçıl politikaların uygulanmasını takip edebilirler ve sorumluluk alabilirler.
 
“LGBT eğitimciler iş kaygısıyla heteroseksüel sosyalizasyona sessiz kalıyorlar!”
 
Mevcut durumda ise ötekini yok saymayı temel ilke bellemiş eğitim sistemi içerisinde yetişen eğitimcilere teslim edilen LGBT öğrencileri heteroseksist düzene uymaya zorlayan oldukça zor bir sosyalizasyon süreci bekliyor. Kendileri de söz konusu süreçten geçmiş olan LGBT eğitimciler ise işlerini kaybetmek ve dışlanmak korkusuyla bu duruma ses çıkaramıyor.
 
“LGBT öğrencilerin kâbusu ortaöğretim!”
 
LGBT öğrenciler için ortaokul ve lise dönemi tam bir kâbus olarak yaşanmaktadır. Heteroseksüel toplumsallaştırma sürecinde bütün baskı ve yönlendirmelere rağmen, kendi ayrımına vararak, heteroseksüel kalıplara uymayan LGBT öğrenciler için yeni sorunlar başlamaktadır.
 
Heteroseksüel öğrenciler, kendilerine benzemeyen LGBT öğrencilere, artık kendilerini ispatlama dönemi de geldiği için alayla yetinmeyip fizik saldırıda bulunmaktadırlar.
 
Alay ve dışlamaya, büyük bir cesaretle hırpalama ve dayak da eklenir çünkü okul idaresi ile rehberliğin “sorun”u LGBT öğrencilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine yükleyeceklerini bilirler! LGBT öğrenci kendinden vazgeçmezse iş, okuldan atmaya kadar varacaktır.
 
“Heteroseksüel sosyalizasyonun başarısı çatışmayı geciktirmekten ibarettir!”
 
Bu koşullarda LGBT öğrencilerin çoğunluğu kendi özgüllüğünü kendi bilincine bile çıkaramadan bütünüyle bastırma sürecine girmeye zorlanmaktadırlar. Çoğunluğa uyar ve heteroseksüelmiş gibi davranırsa artık yıllarca sürebilecek bir cehennem ödülü olacaktır. LGBT öğrenci, kendi durumunu, bir yanlış, bir hastalık olarak algıladığında, heteroseksüel sosyalizasyon başarılı olmuş demektir!
 
Fakat bu başarı çok büyük olasılıkla hayali bir başarı olacaktır. Bir Kürt çocuğuna, Türkçe öğreterek, onu ne kadar “Türk” yapabilirseniz, bir LGBT öğrenci de o kadar “heteroseksüel” olacaktır.
 
“Zorunlu heteroseksüellik politikaları LGBT öğrencilerin asimilasyonunu hedefler!”
 
Zorunlu heteroseksüellik politikaları, heteroseksüel ilişkiyi, biricik ve tek doğal ilişki olarak sunar ve mutlaklaştırır. Ders kitapları yalnızca bu tür ilişkileri tanımlar. Eğitenler bu tür ilişkilerin propagandasını yaparlar. LGBT öğrencinin gözünün içine baka baka, durumu, bir hastalık ya da ruhsal bir sorun olarak anlatır. Bedenine ve ruhuna yönelik asimilasyon saldırıları karşısında LGBT öğrenci susar ve onaylar!
 
“Özgüvenimizi yitirme ve kendimizden nefret etme hakkı istemiyoruz!”
 
Kaos GL Derneği olarak LGBT öğrencileri kişiliğinden, onurundan ve ruhundan vazgeçmeye zorlayan eğitim politikalarına hayır diyoruz!
 
Özgüvenimizi yitirme ve kendimizden nefret etme hakkı! değil eşitlik istiyoruz!
 
LGBT öğrencilerin kendilerini tanımlama, ortaya çıkma ve ifade etme hakları tanınsın ve bunun maddi olanakları yaratılsın!
 
“Ders kitapları homofobiden arındırılsın!”
 
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ders kitaplarında tanımlansın ve ders kitapları cinsiyetçi, homofobik/transfobik ayrımcı ifadelerden arındırılsın! Sosyal konuların işlenmesinde LGBT öğrencilere öneri ve söz hakkı tanınsın!
 
Kadınlığın ve eşcinselliğin aşağılandığı ve insanların yarıştırıldığı Milli Güvenlik ve Beden Eğitimi derslerine girmek istemeyen LGBT öğrencilere bu hak tanınsın!
 
“Rehberlik servisleri LGBT öğrencileri ifşa etmesin!”
 
Okul idaresi ve rehberlik servisleri LGBT öğrencileri ifşa etmesin! Ailesinde veya okulunda kime, ne zaman, nasıl açılacağına LGBT öğrencilerin kendisi karar versin!
 
Rehber öğretmenlerin LGBT derneklerle birlikte çalışabileceği kanallar açılsın!
 
“Soruşturma ve cezalandırmalara son verilsin!”
 
Sınıflarda eşcinsellikle ilgili hakaret ve alaylara son verilsin. Sözlü ya da fiziki homofobik saldırılara karşı özsavunma hakkını kullanan LGBT öğrenciler cezalandırılmasın!
 
LGBT suçlamasıyla görevlerine son verilen, sürgüne gönderilen, açığa alınan öğretmenlerle okuldan uzaklaştırılan öğrencilerden özür dilensin, tazminat ödensin ve geri çağrılsın!

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam