06/01/2015 | Yazar: Melahat D
Kaos GL Derneği, 2014-2015 döneminde Türk Psikologlar Derneği (TPD) ile birlikte Ankara’da gerçekleştirdiği homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerine devam ediyor.

Kaos GL Derneği, 2014-2015 döneminde Türk Psikologlar Derneği (TPD) ile birlikte Ankara’da gerçekleştirdiği homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerine devam ediyor.
“Homofobi, Transfobi, Ayrımcılık ve Damgalanma” konulu ikinci ruh sağlığı atölyesi 4 Ocak Pazar günü TPD’ de, psikolog, psikiyatr ve sosyal hizmet uzmanından oluşan 26 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Atölyenin birinci oturumunu Sosyal Psikolog Duygu Buğa, “Homofobi ve Transfobi” başlığı ile gerçekleştirdi. Buğa, oturumda katılımcılarla iki interaktif uygulama yaptı. İlk uygulamada ikiye ayrılan katılımcılar “hastalık, suç, günah” ekseninde ayrımcı söylemlere uzman olarak nasıl bir yaklaşımda bulunacakları üzerine tartıştılar ve canlandırdılar. İkinci uygulamada ise 4 gruba ayrılan katılımcılar dünya basınında ve kaosGL.org da çıkan haberler ve okuyucu yorumları üzerinden LGBT’lere ilişkin olumlu ve olumsuz haberlerin analizlerini yaptılar. Her bir grup diğer katılımcılara analizlerini sundu.

Atölyenin ikinci oturumunda Yrd. Doç. Dr. Koray Başar “Ayrımcılık Ve Damgalanma” konulu sunumunda LGBT kavramlarından bahsetti. Önyargı ve ayrımcılığın ürettiği şiddete, kalıp yargılara, ayrımcılığın açık-gizli biçimlerde nasıl gerçekleştiğine ve uzmanların farkındalığının önemine vurgu yapan sunumunun ardından, ruh sağlığı alanında çalışan katılımcıların deneyimlerini dinledi ve sorularını cevapladı.
TPD ve Kaos GL Derneği işbirliği ile ruh sağlığı alanında çalışanların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili başvurularda verebilecekleri hizmet konusunda LGBT ruh sağlığı atölyeleri her ayın ilk Pazar günü gerçekleşmeye devam edecek.
Diğer 5 atölyenin programı şöyle:
8 Şubat 2015
LGBT bireylerle psikoterapi ilkeleri Yudit Namer
Cinsel yönelim gelişim süreci Koray Başar
1 Mart 2015
Açılma süreci Koray Başar
LGBT ailesiyle çalışma Sinan Tetik
5 Nisan 2015
Trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci Koray Başar
3 Mayıs 2015
Toplumsal cinsiyet rollerine uymayan çocuklar Koray Başar
Travma ve şiddet Yudit Namer
7 Haziran 2015
LGBT bireylerde cinsel ve duygusal olası sorun alanları Yudit Namer
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, korunma ve baş etme Koray Başar
Programa kimler katılabilir?
Psikologlar, Psikoloji bölümü öğrencileri, psikiyatri uzmanları, psikiyatri asistanları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğrencileri, sosyal hizmet uzmanları, Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri.
Kontenjan: 20 Kişi
Eğitim ücreti: Her oturum için 40 TL
Toplam eğitim süresi: 24 saat (Her oturum 3 saat)
Eğitim yeri: Türk Psikologlar Derneği Genel Merkezi- Meşrutiyet Caddesi 22/12 Kızılay/ANKARA
Oturumların tamamına katılmış olanlara, program sonunda Katılım Belgesi verilecektir.
4. Atölye Yeni Başvuru İçin Son Başvuru Tarihi: 30 Ocak Cuma (2 Şubat’ta katılımcılara bildirim yapılacak)
Kayıt için bilgi@psikolog.org.tr adresine niyet mektubu ve özgeçmiş yollanması gerekmektedir.
Etiketler: insan hakları, sağlık