27/04/2015 | Yazar: Yunus Kara

Homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerinde bu ay ‘cinsiyete uymayan çocuklar’ konusu ele alındı.

LGBT ruh sağlığı atölyesi: Cinsiyete ‘uymayan’ çocuklar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerinde bu ay “cinsiyete uymayan çocuklar” konusu ele alındı.
 
Kaos GL Derneği, 2014-2015 döneminde Türk Psikologlar Derneği (TPD) ile birlikte Ankara’da gerçekleştirdiği homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerine devam ediyor.
 
26 Nisan Pazar günü TPD’de gerçekleşen atölyeye psikolog, psikiyatr, PDR ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 25 kişi katıldı.
 
Atölyede Yrd. Doç. Dr. Koray Başar “Cinsiyete ‘Uymayan’ Çocuklar’’ konulu sunumunu yaptı.
 
İkili cinsiyet düzeni ve bunun toplumsal cinsiyet kimliği bileşenleri üzerindeki etkisi paylaşıldı.
 
Cinsiyete nasıl uyulduğu konusunda genital yapıların dikkate alındığı ve bu süreçte interseks bireylerin belirsiz genital yapıya sahip olmaları nedeniyle, kromozom tayini, ürolojik tetkikler, ailenin görüşü, işlemin uygulanabilirliği/kolaylığı, hekim görüşü, “cinsiyet tayini”, cinsiyet tayini ameliyatları ve belirlenen cinsiyette yetiştirme gibi faktöre maruz kaldığı aktarıldı.
 
Cinsiyet kimliğinin nasıl geliştiğine dair birçok yaklaşımın olduğu ve bu yaklaşımların çevresel etki, biyolojik (özcü yaklaşım) faktör ve psikanalitik teori ile ilişkilendirildiğine değinildi.
 
Her cinsiyete uymayan çocuğun, cinsiyete uymayan ergen veya erişkin olmasının mümkün olmadığı, bütün çocukların cinsiyetinden hoşnutsuz olmadığı, cinsiyetinden hoşnutsuz çocukların yaklaşık %20’sinde bu durumun devam ettiği, cinsiyete uymayan ve cinsiyetinden hoşnutsuz çocukların önemli bir bölümün erişkinlikte kendini eşcinsel/biseksüel olarak tanımlayabildiği ve yine hepsinin böyle olamayabileceği üzerine konuşuldu.
 
Atölyenin ikinci oturumunda cinsiyete uymama durumlarında yapılabilecek çalışmalara yönelik olgular sunan AACAP İlkeleri’nden (2012) söz edildi. Klinisyenlerin tanıya yönelik bütünlüklü değerlendirme yaması gerektiği, değerlendirmenin yansız, önyargısız, yargılayıcı olmayan bir tutumla yapılması, gizlilik ilkesinin önemli olduğu, aile dinamiklerine dikkat edilmesi gerektiği ve cinsel kimlik açısından azınlık olma durumunda sıklıkla yaşanabilecek durumların akran zorbalığı, özkıyım, yüksek riskli davranışlar, alkol ve madde kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar olduğu belirtildi.
 
Klinisyenlerin, ruh sağlığı, davranış kontrolü, ilişkiler ve akademik gelişim hususlarında danışanın kapasitesi geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütmesi gerektiği konuşuldu.
 
Onarıcı davranış ve tutum önerileri, olumlayıcı davranış ve tutum önerilerinin zararlı sonuçlarının olabileceği, çocuklukta cinsiyet uyumsuzluğuna yönelik herhangi bir tedavinin benimsenmesi ve uygulanması için araştırma sonuçlarına bakılması gerektiğinden bahsedildi.
 
Homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerinin son buluşması Mayıs ayında yapılacak.
  
3 Mayıs Pazar: Yudit Namer
Travma ve şiddet
LGBT bireylerde cinsel ve duygusal olası sorun alanları
 
Programa kimler katılabilir?
 
Psikologlar, Psikoloji bölümü öğrencileri, psikiyatri uzmanları, psikiyatri asistanları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğrencileri, sosyal hizmet uzmanları, Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri.
 
Kontenjan: 20 Kişi
Eğitim ücreti: Her oturum için 40 TL
Toplam eğitim süresi: 24 saat (Her oturum 3 saat)
Eğitim yeri: Türk Psikologlar Derneği Genel Merkezi- Meşrutiyet Caddesi 22/12 Kızılay/ANKARA
Oturumların tamamına katılmış olanlara, program sonunda Katılım Belgesi verilecektir.
 
Kayıt için bilgi@psikolog.org.tr adresine niyet mektubu ve özgeçmiş yollanması gerekmektedir.    

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret