07/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerinde bu ay trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci ele alındı.

LGBT ruh sağlığı atölyesi: Trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerinde bu ay trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci ele alındı.
 
Kaos GL Derneği, 2014-2015 döneminde Türk Psikologlar Derneği (TPD) ile birlikte Ankara’da gerçekleştirdiği homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerine devam ediyor.
 
Pazar günü TPD’de gerçekleşen atölyeye psikolog, psikiyatr, PDR ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 25 kişi katıldı.
 
Atölyenin birinci oturumunda Yrd. Doç. Dr. Koray Başar “Trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci” konulu sunumunu yaptı.
 
Psikiyatrik sınıflandırmada cinsiyet kimliği ifadesini ilk kullanan kişinin John Money olduğu, cinsiyet rolü/ cinsiyet kimliği kavramlarının 1950’lerde kullanıldığı paylaşıldı.
 
Harry Benjamin’in transseksüel kelimesini yaygınlaştırdığı, günümüzde cinsiyet kimliğinin değişmediğinin bilinmesine karşın, Harry Benjamin’in 1950’lerde trans kadınlara ve erkeklerin cinsiyet kimliğini hormon yoluyla değiştirme çalışmaları yaptığı aktarıldı.
 
Transların şiddet mağduru olduğu, transların akıl hastası olmadığı, cinsiyet kimliğinin her zaman dışarıdan anlaşılmadığı, transların yalnızca seks işçiliği yapmadığı gibi konulara değinildi.
 
Atölyenin ikinci oturumunda cinsiyet kimliğini değerlendirirken sadece kimliğin değil kimliğin tüm bileşenlerinin de değerlendirilmesi gerektiği konuşuldu. Trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci ile ilgili olarak başvuru biçimi, psikiyatrik değerlendirme, tanısal değerlendirme, cinsiyet kimliğinin değerlendirilmesinde öykünün alınması ve bu aşamalarda destek sistemlerinin fark ettirilmesinin önemi üzerinde duruldu.
 
Bu süreçte bakım standartlarının önemi, ruh sağlığı çalışanının yetkinlikleri, değerlendirme ve izlenim gündemi, bireylerin gerçek yaşam deneyimleri, konsültasyonlar, hormon tedavisi, cerrahi girişimler, değişim sonrası sağlık kontrolleri, uyum sorunları ve ilişki sorunları gibi konulardan bahsedildi.
 
Homofobi ve transfobi karşıtı psikoloji-psikiyatri atölyelerinin son 2 buluşması şunlar olacak:
 
26 Nisan Pazar: Koray Başar
Toplumsal cinsiyet rollerine uymayan çocuklar        
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, korunma ve baş etme
 
3 Mayıs Pazar: Yudit Namer
Travma ve şiddet
LGBT bireylerde cinsel ve duygusal olası sorun alanları 
 
Programa kimler katılabilir?
 
Psikologlar, Psikoloji bölümü öğrencileri, psikiyatri uzmanları, psikiyatri asistanları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğrencileri, sosyal hizmet uzmanları, Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri.
 
Kontenjan: 20 Kişi
Eğitim ücreti: Her oturum için 40 TL
Toplam eğitim süresi: 24 saat (Her oturum 3 saat)
Eğitim yeri: Türk Psikologlar Derneği Genel Merkezi- Meşrutiyet Caddesi 22/12 Kızılay/ANKARA
Oturumların tamamına katılmış olanlara, program sonunda Katılım Belgesi verilecektir.
 
Kayıt için bilgi@psikolog.org.tr adresine niyet mektubu ve özgeçmiş yollanması gerekmektedir.   

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam