03/09/2013 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Sendikal Çalışmalar Grubu, 30 Temmuz’da Brüksel’de gerçekleştirilen PSI ve Eğitim Enternasyonali (EI) LGBT Toplantısı’na katıldı.

LGBT Sendikacılar Brüksel’de Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
PSI ve Eğitim Enternasyonali (EI) LGBT Toplantısı 30 Temmuz’da Brüksel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Kaos GL Sendikal Çalışmalar Grubu adına Ayşe Panuş ve Esin Aksoy katıldı.
 
“Sendikal Hareket LGBT’lerin Yanında”
Toplantı, sendikal harekette LGBT ağlarının öneminin vurgulanmasıyla başladı. Eğitim Enternasyonel’den Rebeca Sevilla açılış konuşmasında “Bu toplantıyı Uluslararası Sendika Evi’nde gerçekleştiriyor olmamız önemli bir işaret. Sendikanın alanlarına sahip çıkmamız ve bu alanları değerlendirmemiz gerek. Çok yol kat ettik; ama önümüzde hâlâ uzun bir yol var. Ama en azından sendikal hareket arkamızda,” dedi.
 
Toplantıda Kaos GL Sendikal Çalışmalar Grubu, Türkiye’de yürüttükleri çalışmalardan ve tecrübelerden söz etti. Grup adına konuşan Ayşe Panuş “Eğitim-Sen’de öğretmenler ve öğrenciler için bir eğitim grubu oluşturduk. Amacımız heteroseksist olmayan eğitim materyalleri geliştirmekti. Sonra sendikaların tüzüklerini gözden geçirip cinsiyetçi ve heteroseksist maddeleri belirlemeye başladık. Bunun sonucunda bu sene Eylül’den itibaren bir kampanya yapmaya karar verdik. Türkiye’deki sendikalara, tüzüklerine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı maddeler eklemeleri için bir çağrı yapacağız. Bu konuda EI’yle daha yakından çalışmak isteriz. EI’nin sorunu üye sendikalarını LGBT politikaları konusunda denetlemiyor olması. Bu durumu düzeltmek istiyoruz” dedi.
 
Toplantı geçen sene Durban’da gerçekleştirilen LGBT ve sendika konferansının pratik bir sonucu olarak ortaya çıktı. Durban’da, LGBT’lerin önündeki en büyük zorluklardan birinin bağlı oldukları sendikalarda LGBT ağları kurmak olduğu tartışılmıştı.
 
PSI Nedir?
PSI (Public Services International) dünya çapında 150 ülkede çalışma yürüten ve 20 milyon üyesi olan bir kamu emekçileri sendikal platformu. KESK (Kamu Emekçileri Sendikası), PSI’nin Türkiye’deki üyesi. 
 
EI Nedir?
EI (Education International) dünya çapında 170 ülkede çalışma yürüten ve 30 milyon üyesi olan bir öğretmen ve eğitim çalışanı sendikaları federasyonudur. Eğitim-Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası), EI'nin Türkiye'deki üyesi.

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam