17/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Midori Koçak: ‘Oy pusulası yapıcıyı eğlencesine hazırlamıştım ancak site, referandum öncesinde oldukça yoğun ziyaret edildi.’

LGBT yazılımcıdan ‘Hayır’a değerli destek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Midori Koçak: “Oy pusulası yapıcıyı eğlencesine hazırlamıştım ancak site, referandum öncesinde oldukça yoğun ziyaret edildi.”

Başkanlık anayasası referandumunda, %49’da demirleyen “hayır”la yeni bir haftaya başladık. Üzerimizdeki ağırlığa, umutsuzluğa ve karamsarlığa rağmen yine de devam etmemiz gerektiğini hatırlamak zorundayız.

Patlamalar, operasyonlar, sokağa çıkma yasakları, tutuklama ve gözaltılar eşliğinde, OHAL'de oylanan referandumda "Hayır"ın kaybetmiş olması bugün için bir sonuç ancak referandum süresince kazandığımız insanları, hükümetin baskılarına rağmen yaşadığımız dayanışmayı unutmamak gerekiyor.

Yöneticilerinin çalışanlardan istediği "evet"li oy pusulası fotoğrafının Koçak'ın sitesinden alınabilen örneği.

Bilgisayar Mühendisi Midori Koçak’ın geliştirdiği “oy pusulası yapıcı”, bu referandum için unutulmaması gereken dayanışma örneklerinden. Midori Koçak bu dayanışmayı cinsel kimliği ve yöneliminden dolayı baskı gördüğü Türkiye’den ayrılıp yerleştiği Prag’dan sergiledi. Midori Koçak’la hem oy pusulası geliştiricisini konuştuk hem de kendisinden referandum sonuçlarını değerlendirmesini istedik.

Nasıl geliştirdiniz “oy pusulası yapıcı” yazılımı?

Oy pusulası yapıcı’yı patronların “evet”li oy pusulası fotoğraflarını işçilerinden istediğini öğrendiğinde hızlıca HTML5, Javascript ve Canvas kullanarak hazırladım.  Yazılımı onbir ayrı arkaplan kullanılacak şekilde dizayn ettim. Aslında siteyi biraz eğlencesine hazırlamıştım ancak referandum öncesinde sitenin oldukça yoğun ziyaret edildiğini fark ettim. Öyle ki sitenin, İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Denizli, Adana ve Diyarbakır'dan günün her anında binin üstünde ziyaretçisi oluyordu.

Prag’dan “hayır” dayanışmasına destek verdin, neden ayrılmıştın Türkiye’den?

Türkiye’den muhalif ve LGBT kimliğimden dolayı yaşadığım baskıların ve aldığım tehditlerin ardından, 3 sene önce ayrıldım, Prag’a yerleştim. Trans ve lezbiyen bir kadınım, Türkiye’de LGBTİ’lerin yaşadığı ayrımcılık ortada. Ayrıca yazdığım bir yazı nedeniyle twitter’da “redhack” üyesi ilan edildim. Tehdit ve baskılar artınca ayrıldım, Türkiye’yi çok seviyorum ancak Türkiye bu durumdayken dönmeyi düşünmüyorum.

Sonucu nasıl değerlendiriyorsun?

Referandum sonucu düpedüz sahtekârlık, daha önce sandık kurulu üyeliği yaptım, mühürsüz pusula geçerli değildir diye kanunda açık açık yazıyor. “Hayır” kazandı aslında, ama itirazların kabul edileceğine, yasaya uygun şekilde hareket edileceğine pek güvenmiyorum.

“Evet”ten LGBTİ’ler nasıl etkilenir?

Zaten “hayır” da çıksa, “evet” de çıksa, muhalifler ve özellikle LGBT'ler için pek bir şey değişmeyecekti. Türkiye’de LGBT ve trans bireyler her daim ayrımcılığa maruz kalıyor. Hande Kader gibi iş bulamadıkları için fuhuş yapmak zorunda kalıyorlar ve öldürülüyorlar. Beni şaşırtan “evet”in çıkması için yapılan manüpülasyon oldu...

Midori Koçak ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam, siyaset
nefret