21/07/2021 | Yazar: Kaos GL

“Can Candan sadece biz LGBTİ+ aileleri için değil, bulunduğu her yerdeki LGBTİ+’lar için bir sembol isim oldu”

LGBTİ+ aile örgütlerinden ortak açıklama: Can Candan onurumuzdur! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ aile dernek ve grupları, Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlük görevini vekaleten yürüten Naci İnci’nin Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim görevlisi Can Candan’ın üniversitedeki görevine asılsız gerekçelerle son vermesine ilişkin ortak açıklama yayınladı.

“Benim Çocuğum” belgeselinin de yönetmeni olan Candan’ın yanında olduklarını belirten örgütler, “Can Candan sadece biz LGBTİ+ aileleri için değil, bulunduğu her yerdeki LGBTİ+’lar için bir sembol isim oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde çeşitli bahanelerle LGBTİ+’lara saldırıldığı, onlarcasının gözaltına alındığı, tutuklandığı, LGBTİ+ kulüplerinin kapatıldığı günlerde de buna karşı çıkan pek çok değerli hocanın arasında ve çocuklarımızın yanında Can Candan vardı” dedi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü görevine vekâleten atanan Naci İnci’nin ilk icraatının üniversitenin değerli hocalarından Can Candan’ın görevine son vermek olduğunu üzüntüyle öğrendik.

Can Candan, biz LGBTİ+ aileleri için sıradan bir isim değil. Can hocamız, LGBTİ+ aileleri mücadelesi tarihinde bir dönüm noktası olan “Benim Çocuğum” belgeselinin yönetmenliğini üstlenmişti. Bu belgesel bizim için kelimelerle zor ifade edilecek kadar önemli; çünkü bu belgesel sayesinde LGBTİ+ aileleri olarak bizler ilk defa çarpıcı bir şekilde görünür olmuş, çocuklarımızın yanında olduğumuzu geniş kitlelere duyurabilmiştik.

Canım, sonuçta bir belgesel, bu kadar abartacak ne var? diye düşünenler olabilir. LGBTİ+ aileleri bunun abartı olmadığını çok iyi biliyor. Bu belgesel, çocukları birer LGBTİ+ olarak kendilerine açıldığı zaman ne yapacağını bilemeyen, çaresizlik ve umutsuzluk girdabına kapılarak boğulan ebeveynler ve ailelerinin tepkilerinden korkan LGBTİ+’lar için bir kurtarıcı oldu. Sayısız ebeveyn dünyada yalnız olmadığını, çocuklarının LGBTİ+ olmasının dünyanın sonu anlamına gelmediğini fark etti, kim bilir kaç genç acı ve ıstırap dolu bir hayat yaşamaktan kurtuldu.

Can Candan sadece biz LGBTİ+ aileleri için değil, bulunduğu her yerdeki LGBTİ+’lar için bir sembol isim oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde çeşitli bahanelerle LGBTİ+’lara saldırıldığı, onlarcasının gözaltına alındığı, tutuklandığı, LGBTİ+ kulüplerinin kapatıldığı günlerde de buna karşı çıkan pek çok değerli hocanın arasında ve çocuklarımızın yanında Can Candan vardı. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen tüm antidemokratik uygulamalara da güçlü bir şekilde karşı çıktı ve üniversitenin değerlerini, öğrencilerinin geleceğini korumak için mücadele etti.

Bütün bunlardan ötürü, gökkuşağının renklerini silmek için vekâleten rektörlük görevine getirilen İnci’nin ilk işi hocamızın görevine son vermek oldu. Biz LGBTİ+ aileleri buna varlığımızın her zerresiyle karşı çıkıyoruz. Can hocamızın görevden alınmasını kabul etmiyor, bu büyük hatadan bir an önce dönülmesini istiyor, hocamızın üniversiteye ve öğrencilerine geri verilmesini talep ediyoruz.

Gökkuşağını engelleyemezsiniz.

#CanCandanYalnızDeğildir

#CanCandanOnurumuzdur

Akdeniz Antalya Aileleri Grubu

Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu

GALADER – Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği

İzmir LGBTİ+ Aileleri Grubu

LİSTAG – LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, çalışma hayatı, eğitim
nefret