03/12/2020 | Yazar: Kaos GL

İstihdamda LGBTİ+’ların durumu araştırma sonuçları 10 Aralık’ta çevrimiçi bir toplantıda açıklanacak. Toplantıya kayıt yaptırmayı unutmayın!

LGBTİ+ Çalışanların Durumu raporları 10 Aralık’ta açıklanacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi işbirliğiyle yürüttüğü senelik “Türkiye'de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu” araştırmasının sonuçları 10 Aralık’ta online bir etkinlikle açıklanacak.

Her sene yapılan araştırmaların sonuçları 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde rapor olarak yayınlanıyor. Bu sene raporun bilgilendirme toplantısı 10 Aralık’ta saat 19.00-21.00 arasında yapılacak.

Online yapılacak etkinliğe katılım için 10 Aralık tarihine kadar kayıt formunun doldurulması gerekiyor. Başvuru formu üzerinden kayıt olanlara, etkinliğin Zoom linki mail yolu ile gönderilecek.

Etkinliğe kaydolmak için tıklayın.

2019 araştırma sonuçları

İstihdamda LGBTİ+’ların durumunu araştıran çalışmanın 2019 sonuçları “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” başlıklı iki raporda kamuoyu ile paylaşıldı.

“Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporuna ulaşmak için tıklayın.

“Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporuna ulaşmak için tıklayın.

Araştırmanın 2019 sonuçlarına göre, özel sektörde de kamuda da LGBTİ+’lar gizlenmeye zorlanıyor, ayrımcılık işe alımdan başlıyor ve özellikle kamuda işyerinde nefret söylemi yaygın.

2019 yılı özel sektör araştırmasına 772 kişi katıldı. Araştırma sonuçlarına göre; işyerinde cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve interseks durumuna ilişkin tamamen açık olabilen kişilerin oranı yüzde 17,36. Katılımcıların yüzde 32,90’ı işyerinde tamamen kapalı olduklarını belirtirken; yüzde 23,32’si ise kısmen açık olduğunu belirtti. İşyerinde kısmen açık olabilenlerin ise büyük çoğunluğu sadece çalışma arkadaşlarına ya da diğer LGBTİ+ çalışanlara açık.

lgbti-calisanlarin-durumu-raporlari-10-aralik-ta-aciklanacak-1

Kamuda çalıştığı kurumda cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özellikleri yönünden tamamen açık olduğunu beyan eden katılımcıların örneklemdeki oranı yüzde 4,4. Geçen yılki araştırmaların sonuçlarına göre, LGBTİ+ çalışanların işyerinde tamamen açık olma oranı kamuda yüzde 7 idi.

lgbti-calisanlarin-durumu-raporlari-10-aralik-ta-aciklanacak-2

Anket kapsamında katılımcılara 2019’da ilk defa “Çalıştığınız kurumda LGBTİ+'lara yönelik herhangi bir nefret söylemiyle karşılaştınız mı?” sorusu yöneltildi. Özel sektör araştırması katılımcılarının yüzde 34’ü karşılaştığını belirtti. Kamuda ise katılımcıların yüzde 64’ü nefret söylemiyle karşılaştığını belirtti.

lgbti-calisanlarin-durumu-raporlari-10-aralik-ta-aciklanacak-3

lgbti-calisanlarin-durumu-raporlari-10-aralik-ta-aciklanacak-4


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam