07/09/2021 | Yazar: Defne Güzel

LGBTİ+ derneklerinde çalışan sosyal hizmet uzmanları bir araya geldi, alanda yaşanan sorunları ve çözüm yollarını tartıştı.

“LGBTİ+ danışanları yönlendirebilecek kamu kurumu sayısı çok az” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gizem Karagöz / KaosGL.org için stok görsel

17 Mayıs, Genç LGBTİ+, Kaos GL, Muamma LGBTİ+, Özgür Renkler, Pembe Hayat, SPoD ve ÜniKuir’den sosyal hizmet uzmanları ve aktivistler; LGBTİ+’larla sosyal hizmeti tartışmak için bir araya geldi.

6-8 Ağustos’ta İzmir Karaburun’da yapılan kampta sosyal hizmet uzmanları alanda yaşanan sorunları ve çözüm yollarını tartıştı. Tartışmalarda üç ana sorun öne çıktı:

“Danışanlar adalete erişim, barınma, istihdam gibi temel sorunlara dair danışmanlık alırken uzmanlar danışmanlık kapasitesinin kısıtlılığı ve yönlendirme yapılabilecek kurumların çok az olmasından ötürü yetersizlik hissine kapılıyor ve yıpranıyor. Bu durum uzmanların süpervizyon ve terapi ihtiyacını ortaya koyuyor.

“Danışanlar aynı sorun için birçok uzmana başvuruyor ve her uzmandan farklı geri dönütler alabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için uzmanların birbirleri ile iletişim halinde olması gerekiyor.

“Kurumların verdiği kısa süreli tatillerde başka kurum uzmanlarına danışanlarını hızlıca yönlendirebilmesi gerekiyor. Bu durum LGBTİ+ örgütlerinde çalışmalarını yürüten sosyal hizmet uzmanları için bir iletişim kanalının olması ihtiyacını doğuruyor.”

Çözüm önerileri arasında ise uzmanların danışanları yönlendirebileceği etkinlikleri çoğaltmak, yönlendirme yapılan kurumlardaki sistematik sorunları tespit etmek, yerel yönetimlerle işbirliğini güçlendirmek ve istihdam alanında yaşanan sorunların çözümü için özel sektörle işbirliği öne çıktı.

* Bu etkiinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet, danışmanlık
İstihdam