13/03/2025 | Yazar: Kaos GL
“Yeni yasa taslağında Hepimiz Hedefteyiz ve bu hedefin merkezinde transların cinsiyet uyum süreci yer alıyor.”

Fotoğraf: Dilara Açıkgöz / csgorselarsiv.org
LGBTİ+ dernekleri, Medeni Kanun ve Ceza Kanunu’nda LGBTİ+’ları hedef alan değişiklikler yapılmasını öngören kanun teklif taslağına ilişkin bilgilendirme notunun ikinci bölümünü yayınladı. Dernekler, geçtiğimiz günlerde Hepimizi Hedefteyiz diyerek kanun teklif taslağına tepki göstermişti.
LGBTİ+ derneklerinin sosyal medya hesaplarından yayınladığı bilgilendirme notunun tamamı şöyle:
“Yeni yasa taslağında Hepimiz Hedefteyiz ve bu hedefin merkezinde transların cinsiyet uyum süreci yer alıyor.
Taslağa göre değişiklik yapılması beklenen maddelerden ilki Türk Medeni Kanunu’nun “cinsiyet değişikliği” başlığını taşıyan 40. maddesi.
Maddeye göre şu anda cinsiyet uyum sürecine başlama yaşı 18, ancak değişirse 21’e çıkacak. Üstelik, uyum sürecine başlamak için “üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunmak”, yani zorunlu kısırlaştırma bir ön şart haline gelecek. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce zorunlu kısırlaştırmanın ön şart olmasını iptal ettiğini hatırlatmakta da fayda var.”
Nerede bu devlet (hastaneleri)?
“Uyum süreci için gerekli olan sağlık raporu şu anda eğitim ve araştırma hastanelerinden alınabiliyor. Yasa taslağı bunu da sınırlıyor. Yalnızca devletin belirlediği hastanelerin rapor düzenleyebileceğini söylüyor. Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği hastanelerin kaç tane ve hangi şehirlerde olacağı ise meçhul.
Madde gerekçesine bakıldığında, hormon ve ilaç kullanımının da madde değişikliği ile zorlaşacağı anlaşılıyor.”
İzinsizse, hükümsüzdür
“Maddede yer alan bir başka değişiklik de izinsiz ameliyat yapanların 7 yıla, yaptıranların da 3 yıla kadar hapis cezası alacak olması.
Diyelim ki yurt dışında cinsiyet uyum sürecini tamamlayan translar Türkiye’de tanınma başvurusu yaptığında bu kişinin kendisini ihbar etmesi anlamına gelecek. Dolayısıyla yasal tanınma fiilen engellenmiş olacak.
Çifte vatandaşlığı olan translar için de benzer bir durum söz konusu. Kendi ülkelerinde tamamladıkları sürecin Türkiye’de tanınmaması için yasal zemin oluşacak.
Tüm bunları alt alta koyduğumuzda şu sonuç çıkıyor, önerilen değişiklikler cinsiyet uyum sürecini neredeyse imkansız hale getirecek.”
Etiketler: insan hakları, nefret suçları, sağlık, siyaset, sağlık hakkı