16/05/2025 | Yazar: Kaos GL
“Tam da Onur Ayı öncesinde bu davayı gündeme getirmek, LGBTİ+’lara açık bir gözdağıdır. Bu bir tesadüf değil, örgütlü ve politik bir saldırıdır. Unutmadık, unutturmayacağız.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ODTÜ’de 10 Haziran 2022’de düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 37 kişi hakkında üç sene sonra dava açtı.
ÜniKuir’de yer alan habere göre; iddianamede, “LGBTİA+ temsil eden flamalar” taşıyan ve slogan atan öğrencilere kolluk kuvvetlerinin ihtarda bulunduğunu; ancak ikaza rağmen yürüyüşe devam ettikleri ifade edildi. Belirtilen sloganlar arasında, “Nerdesin aşkım? Burdayım aşkım! / Susma, Haykır, Lubunyalar Vardır!” gibi sloganlar bulunuyor. LGBTİ+ aktivistleri “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten” yargılanacak.
LGBTİ+ dernekleri, ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne açılan dava hakkında ortak açıklama yayınladı. Dernekler, açıklamalarında “2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle hız kazanan LGBTİ+ karşıtı kampanyaların bir parçası olan bu dava, sadece lubunya öğrencilere değil, tüm gençlik hareketine ve LGBTİ+ hareketine bir gözdağıdır” dedi.
“LGBTİ+ Dernekleri ODTÜ’lü Lubunyaların Yanında: 3 Yıl Sonra ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü Hedef Alan Nefret Davası” başlıklı açıklamanın tamamı şöyle:
“2022 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle öğrencilere, yürüyüşten neredeyse tam üç yıl sonra dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, yürüyüşe katılan dönemin öğrencileri hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe katılmak” suçlamasıyla cezalandırma talep ediliyor. Barışçıl şekilde bir araya gelen öğrencilere polis şiddetiyle saldırılan yürüyüşten yıllar sonra açılan bu dava, LGBTİ+’leri hedef alan “Aile Yılı” politikasının bir parçasıdır.
ODTÜ Rektörlüğü’nün 2022 yılında yürüyüşü yasaklaması, öğrencilerin üniversite kampüsünde ifade özgürlüklerini kullanmalarını engellemişti. Rektörlüğün yasağı kamuoyunda büyük tepki toplamış; hak örgütleri, barolar ve öğrenci toplulukları bu hukuksuzluğa karşı sessiz kalmamıştı. Bizler de LGBTİ+ dernekleri olarak o günlerde yaptığımız ortak açıklamada, “Yasak değil özgürlük istiyoruz!” diyerek baskılara boyun eğmeyeceğimizi ilan etmiştik. Yürüyüş yasağının yargıya taşınmasını takiben ve mahkeme, yasağın hukuka aykırı olduğunu 27 Şubat 2023 tarihinde karara bağladı.”
“Üniversiteler bizimdir, sokaklar bizimdir, hayatlarımız bizimdir”
“Bu karara rağmen “Aile Yılı” icraatlerinden birisi olarak dönemin öğrencilerinin cezalandırılmak istenmesi, bir kez daha hukukun değil, siyasetin konuştuğu bir düzlemi işaret ediyor. İfade ve örgütlenme özgürlüğü, Türkiye’nin hem Anayasası hem de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Bu dava, hukuki değil, siyasidir.
2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle hız kazanan LGBTİ+ karşıtı kampanyaların bir parçası olan bu dava, sadece lubunya öğrencilere değil, tüm gençlik hareketine ve LGBTİ+ hareketine bir gözdağıdır. Yine 2023 yılında RTÜK binası önünde aile yürüyüşüne dair kamu spotuna karşı yapılan barışçıl basın açıklamasına dair geçtiğimiz günlerde açılan dava ile birlikte okunduğunda, LGBTİ+’ların sistematik biçimde hedef alındığı net biçimde görülmektedir. Nefret cinayetlerinde sanıkları yıllarca bulamayan, işkence vakalarında faili koruyan devlet; barışçıl yürüyüşte saldırıya uğrayan lubunyaların peşine yıllar sonra düşmekte bir beis görmemektedir. Tam da Onur Ayı öncesinde bu davayı gündeme getirmek, LGBTİ+’lara açık bir gözdağıdır. Bu bir tesadüf değil, örgütlü ve politik bir saldırıdır. Unutmadık, unutturmayacağız. 2022’de öğrencilerin kampüslerinde “Aşk var, lubunya var, direnç var!” diyerek haykırdıkları gibi, bugün aynı kararlılıkla haykırıyoruz: Bize rezil bir geleceği reva görenlerden, genç lubunyaların hayatlarını karartmak isteyenlerden hesap soracağız. Üniversiteler bizimdir, sokaklar bizimdir, hayatlarımız bizimdir. LGBTİ+’larla değil, nefretle mücadele edin!”
İmzacı dernekler
17 Mayıs Derneği, 20 Kasım Nefret Suçlarıyla Mücadele Derneği, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER), Hevi LGBTİ+ Derneği, Kaos GL Derneği, Kırmızı Şemsiye Derneği, Lambdaistanbul LGBTi+ Dayanışma Derneği, LGBTi+ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG), Mersin 7 Renk LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Muamma LGBTi+ Eğitim Araştırma ve Dayanışma Derneği, Özgür Renkler Derneği, Pembe Hayat LGBTi+ Dayanışma Derneği, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), ÜniKuir Derneği.
Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü, dava