26/05/2023 | Yazar: Kaos GL

“Bu seçim, bundan sonra hangi koşullarda ve kime karşı muhalefet edeceğimizin de seçimi.”

LGBTİ+ derneklerinden ortak açıklama: Oylarımıza, hayatlarımıza ve irademize sahip çıkıyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

14 LGBTİ+ derneği, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna ilişkin ortak açıklama yayınladı. Seçim sürecinde her iki Cumhurbaşkanı adayının da nefret söylemine başvurduğunu vurgulayan dernekler, buna rağmen tek adam rejiminin son bulması gerektiğini söyledi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Seçim dönemi hepimiz için uzun ve sancılı geçiyor. Seçim süreci boyunca bağrımıza bastığımız taşlar, artık bardağı taşırıyor. Seçimlerden önce ve seçimin ilk turu boyunca hedef tahtasına oturtulan, nefret söyleminin odağında olan sıklıkla LGBTİ+’larken; ikinci turda ırkçılık ve mülteci düşmanlığı da ağır basıyor. 

Seçimin her iki adayı tarafından toplumun çeşitli kesimlerine yöneltilen nefret söylemlerini kaygı ve öfke ile takip ediyoruz. Her geçen gün demokratik katılım, örgütlenme ve toplanma haklarımızın kamusal alandan bizleri yoksun bırakma çabası ile elimizden alınmaya çalışılması yetmezmiş gibi; derneklerimizi kapatmayı bir “vaat” olarak sunan HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi’nin meclise girmesini önümüzdeki günlerde nefretin, ayrımcılık ve şiddetin artacağının işareti olarak görüyoruz. 

Aylardır söylediğimiz gibi, özellikle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir referandum niteliğinde olduğunun farkındayız. Bu seçim 12. Cumhurbaşkanı’nın iktidarının devam edip etmeyeceğinin, ülkedeki tek adam rejiminin son bulup bulmayacağının seçimi. Evet, sonuç ne olursa olsun bizler muhalefette olmaya devam edeceğiz. Ancak bu seçim, bundan sonra hangi koşullarda ve kime karşı muhalefet edeceğimizin de seçimi.

LGBTİ+’lara ve hak savunucularına sesleniyoruz;

Nefret siyaseti ardına gizlenmiş vaatlere değil, eşitliğimizin, özgürlüğümüzün teminatı olan örgütlü mücadelemize güveniyoruz. Bu sebeple tüm LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ hakları savunucularını hayatlarımıza ve iradelerimize sahip çıkmak için 28 Mayıs günü, oy kullanmanın hepimizin hakkı olduğunu ve kullandığımız oyun hiçbir şaibeye yer bırakmayacak şekilde sayılması gerektiğini vurgulayarak, oy vermeye ve oylara sahip çıkmaya sandık başına davet ediyoruz. ​

29 Mayıs gününden itibaren de kazanan kim olursa olsun LGBTİ+ ve mülteci düşmanlığına son vermek, kayyum rejimini bitirmek, İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönmek, yaşamlarımızı ve haklarımızı savunmak için hepimizi yan yana, omuz omuza örgütlenmeye, dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz.

Tüm topluma sesleniyoruz;

Bizler tarihin başından beri buradaydık. Okulda sıra arkadaşınız, mahallede komşunuz, fabrikada, tarlada, ofiste yanı başınızdaki iş arkadaşınız, akrabanız, arkadaşınız, kısacası yaşamın her alanında beraber olduğunuz insanlarız. 

Belki görünmeziz bazen. Ama bu var olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. 

Ve bizler birlikte, barış içinde yaşamak, eşit olmak, özgür olmak istiyoruz. Tek gayemiz, tek planımız bu. 

Size uzattığımız barış elini havada bırakmayın.

Size anlatılan komplolara inanmayın. Sandığa giderken bu komplolara bakarak karar vermeyin.

Oylarımıza, hayatlarımıza ve irademize sahip çıkıyoruz!

LGBTİ+ hareketinin ısrarla verdiği onur mücadelesinin en önemli aşamalarından biri haline gelen 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tur Oylaması’nda oylarımıza, hayatlarımıza ve irademize sahip çıkıyor, sandıkları terk etmiyoruz!

İmzacı dernekler:

  1. Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD)
  2. 17 Mayıs Derneği
  3. Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER)
  4. Genç LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  5. HEVİ LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  6. Kaos GL Derneği
  7. Kırmızı Şemsiye Derneği
  8. Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  9. LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG)
  10. Mersin 7 Renk LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  11. Muamma LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  12. Özgür Renkler LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  13. Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  14. ÜniKuir Derneği

Etiketler: insan hakları, mülteci, nefret suçları, aile, siyaset
İstihdam