31/03/2025 | Yazar: Kaos GL
LGBTİ+ dernekleri ve toplulukları, 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günü için sosyal medya hesaplarından açıklamalar yayınladı.

Bugün 31 Mart Trans Görünürlük Günü. 2009 yılında aktivist Rachel Crandall tarafından kutlanmaya başlanan 31 Mart, transların yaşamını kutluyor ve bu sayede trans hakları konusunda farkındalık yaratıyor.
Türkiye, bu sene 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günü’ne Medeni Kanun ve Ceza Kanunu’nda değişiklikler yapılmasını öngören LGBTİ+ karşıtı kanun teklif taslağı gündemiyle giriyor.
LGBTİ+ dernekleri ve toplulukları, 31 Mart Trans Görünürlük Günü için sosyal medya hesaplarından açıklamalar yayınladı:
Pembe Hayat: 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günümüz Kutlu Olsun! Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz! Anayasa'ya göre, herkes dil, irk, cinsiyet, siyasi düşünce ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir. Aynı zamanda, Türkiye'nin de imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya toplumsal köken, ulusal bir azınlığa aidiyet, servet, doğum gibi herhangi bir sebebe dayalı ayrımcılığı açıkça yasaklamaktadır. Ancak bugün, bizlerin yaşama hakkına, eğitimine, istihdamına, sağlık hizmetlerine ve birçok yaşamsal erişim hakkımıza sistematik saldırılar devam ediyor. Son dönemde meclise sunulan yasa tasarıları, hormon replasman terapilerindeki kısıtlamalar LGBTİ+ topluluğunu ve özellikle transları hedef gösteren ayrımcı politikaları daha da keskinleştiriyor. 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma gününde, beden geçiş/uyum sürecimizin bir parçası olan hormon replasman terapisi (HRT) ilaçlarına erişim, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun e-reçete zorunluluğu kararıyla zorlaştırıldı. Bu kararı haklarımıza yönelik açık bir saldırı olarak değerlendiriyoruz.
Bizler daha hormon replasman terapisinin bizler için hayati önemini anlatmaya çalışırken ise, LGBTİ+'ların yaşadığı ayrımcılık ve şiddet ortamının güçlenmesine, temel hak ve özgürlüklerinin elinden alınmasına sebep olacak maddelerin yer aldığı "torba yasa” ile karşılaştık.
Bu torba yasadaki mevcut düzenlemeye göre 18 yaşından itibaren mümkün olan cinsiyet uyum süreci, yeni teklifle 21 yaşına ertelenecek ve kişilerin cinsiyet uyum sürecine başlayabilmesi için "üreme yeteneğinden sürekli yoksun olduğunu" kanıtlayan ve üçer ay arayla dört değerlendirme sonucu verilen bir sağlık kurulu raporu sunması gerekecek. Ayrıca mahkemelerin cinsiyet değişikliği kararlarını vermesi, yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerin onayına bağlı olacak. Halihazırda zorlaştırılan ve önümüzde konulan bürokratik engeller bizim beden uyum süreçlerimizi olumsuz etkilemekteyken, 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günü'nde hayatlarımızı çembere almaya çalışanlara sesleniyoruz:
Adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı olarak hazırlanan bu tasarılar, transların temel hak ve özgürlüklerine doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır. Kamuoyunda 'aileyi koruma' ve 'toplumsal düzene zararı önleme' bahanesiyle sunulan bu düzenlemeler, transların kamusal alanda var olma hakkını elinden almaya yönelik bir araca dönüşmektedir.
Ayrımcılığın ve nefret söylemlerinin devlet eliyle meşrulaştırıldığı bu ortamda, translar barınma, istihdam ve temel haklara erişimde giderek artan zorluklarla karşı karşıya kalıyor. LGBTİ+ karşıtı yasalar sadece transları ve LGBTİ+ları değil, topyekun toplumun insan haklarına zarar veriyor. 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günü'nde bir kez daha hatırlatıyoruz: Trans olmak suç değildir! Her kişinin, kimliği ve varlığı ile onurlu bir şekilde yaşama hakkı vardır. Devletin görevi, büyüyen nefretin ve ayrımcılığın değil, eşitliğin ve adaletin yanında olmaktır. Yaratmaya çalıştığınız çemberleri kırıyoruz! Translar var, translar burada ve biz translar asla haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz! 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günümüz kutlu olsun!
SPoD: Trans kimliklerimize ve bedenlerimize karşı açılan savaşa inat insan onuruna yakışır bir yaşamın ısrarı için mücadelemize devam ediyoruz. İktidarın, küresel hak karşıtı hareketlerin desteğiyle “2025 Aile Yılı” kapsamında hazırladığı yasa taslağıyla trans yaşamlarımızı suç haline getirme çabasını ve makbul olma sınırını kabul etmiyoruz. Transları hedef alan bu düzenlemeyle sadece biz değil #HepimizHedefteyiz. Trans varoluşlarımız değil transfobiniz, ayrımcılığınız, nefretiniz toplumun huzurunu bozuyor bunu biliyoruz. Tüm baskılara ve her geçen gün artan saldırılara rağmen birbirimizin elini daha sıkı tutmaya devam ediyoruz! 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günümüz Kutlu Olsun.
Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği: 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günü kutlu olsun. Trans çocuklar vardır! Trans evlatlarımızın yanındayız!
Velvele: 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günümüz kutlu olsun! Trans kişilerin var oluşlarına, bedenlerine ve haklarına yönelik saldırılara karşı bir arada ve direnişteyiz! Dün buradaydık. Bugün buradayız. Ve yarın da burada olacağız. Alışın, hiçbir yere gitmiyoruz!
Direnişin Renkleri: 31 Mart Trans Görünürlük Günümüz Kutlu Olsun! Yasalarla, antidemokratik yöntemlerle varoluşlarımız, görünürlüğümüz engellenemeyecek. Buradayız işte! Bornova Sokak'tan Bayram Sokak'a, kampüslerden cezaevlerine nezarethanelere, yaşamın her alanında, bulunduğumuz her alanda mücadeleyi büyüteceğiz.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği: Bugün, tüm dünyada transların ve non-binarylerin görünürlüğünü arttırmak, yaşadığımız ayrımcılığa dikkat çekmek ve hak mücadelemizi görünür kılmak için bir aradayız. Trans Görünürlük Günü, transların maruz bırakıldığı şiddete, dışlanmaya ve hak ihlallerine karşı ses çıkarma günüdür. Biz, trans feminist bir oluşum olarak: Trans ve non-binary bedenlere yönelik müdahaleleri birer saldırı olarak tanımlıyoruz. Anayasa tasarılarıyla cis-hetero normları dayatan, 'biyolojik cinsiyet' söylemiyle kimlikleri bastıran tüm yaklaşımları reddediyoruz. Trans varoluşları hedef alan yasa tasarılarına ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan her türlü girişime karşı mücadele ediyoruz. Ne istiyoruz? Translar için güvenceli istihdam ve sosyal haklar. Seks işçiliğinin kriminalize edilmemesi. Kapsayıcı ve kesişimsel politikalar. Transların, LGBTİ+'ların ve kadınların eşit, onurlu ve güvenli bir yaşam sürdüğü bir dünya için dayanışmayı büyütüyoruz.
BÜLGBTİA+: Trans varoluş; kimlik, onur ve hak mücadelesidir! Türkiye’de her geçen gün derinleşen baskılar, temel insan haklarının gasp edilmesi ve özellikle LGBTİA+’lara yönelik nefret politikaları karşısında susmayacağız. Barınma, sağlık, istihdam, eğitim ve en temel yaşam hakları dahi ellerinden alınmaya çalışılan trans bireyler, bu ülkenin eşit yurttaşlarıdır! Uluslararası Trans Görünürlük Günü’nde, trans bireylerin sadece görünürlüğünü değil; aynı zamanda güvenliğini, haklarını ve yaşamlarını savunmak için sesimizi yükseltme zamanı. Trans hakları insan haklarıdır!
LİSTAG: 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günü: Sokaktayız, Sahnedeyiz, Buradayız, Birlikteyiz! Biz LGBTİ+ aileleri olarak, trans çocuklarımızın yanındayız! Görünürlük, adalet ve eşit yaşam hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz!
KuirAnka: Bugün, 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günü! Türkiye’de giderek artan baskılara, transfobik devlete ve sisteme karşı dayanışmamızla buradayız. Bugün yürütülen nefret politikalarına karşı mücadelemize devam ediyoruz ve biliyoruz ki nefret değil biz kazanacağız. Trans hakları insan haklarıdır! Trans Görünürlük Günümüz kutlu olsun!
Kapsama Alanı: Bizi görmemeye ısrar edenlere, görünce maruz bıraktıkları fobiye, şiddete, nefrete inat "Trans Laçoyuz Buradayız!" Görünen, görünemeyen bütün transların görünürlük günü kutlu olsun! Travestiyiz, buradayız, alışın, barışın gitmiyoruz!
Etiketler: insan hakları, aile, sağlık, siyaset, sağlık hakkı