02/11/2015 | Yazar: Kaos GL

Seçim sonuçları: AKP tek başına iktidar, LGBTİ hakları için mücadele eden CHP ve HDP Meclis’te.

LGBTİ hakları için mücadele eden CHP ve HDP Meclis’te Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Seçim sonuçları: AKP tek başına iktidar, LGBTİ hakları için mücadele eden CHP ve HDP Meclis’te.

Resmi olmayan sonuçlara göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yüzde 49'un üzerinde oy alarak tek başına iktidar oldu. 7 Haziran seçimlerine göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oylarını korurken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oy kaybetti.

İlk hesaplamalara göre Meclis’teki sandalye dağılımı şöyle oldu: AKP-316, CHP-134, HDP-59, MHP-41.

Meclis’te LGBTİ hakları ne durumda?

Sonuçlara göre cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığıyla mücadele sözü veren iki siyasi parti, CHP ve HDP önümüzdeki dönem parlamentoda yer alacak.

Seçim öncesinde HDP ve CHP bildirgelerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadele kendisine yer bulurken; AKP ve MHP yine LGBTİ’leri görmezden gelmeyi tercih etmişti.

Kadın vekil sayısı düştü

1 Kasım'da AKP'den Meclis'e 32 kadın vekil girerken, CHP'de bu sayı 21'de kaldı. HDP'den 19 kadın vekil seçildi. MHP ise TBMM'ye ancak 3 kadın vekil sokabildi. Bu sonuçlara göre, 1 Kasım seçimlerinde kadınlar, 550 sandalyeli TBMM'de yaklaşık yüzde 15 oranında temsil edilecekler. 7 Haziran seçimlerinde ise AKP'den 41, HDP'den 31, CHP'den 22, MHP'den 4 kadın TBMM'ye girmişti, kadın temsil oranı yüzde 18 olmuştu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven seçim sonrası ilk açıklamasında AKP, CHP, MHP ve HDP’nin barajı geçtiğini söyledi. Güven, kesin seçim sonuçlarının itiraz süreleri de dikkate alındığında 11-12 gün sonra açıklanacağını söyledi.

Davutoğlu’ndan ‘yeni anayasa’ mesajı

Seçim sonuçlarını Konya'da takip eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, sonuçların netleşmesinin ardından hızlı trenle Ankara'ya gitti. AKP Genel Merkez Binası'nda “balkon konuşması” yapan Davutoğlu ‘yeni anayasa’ mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. “Kıyamete kadar buradayız” diyen Davutoğlu şöyle devam etti:

“Sağlıklı ve şeffaf bir anayasa için, meclise giren bütün partilere yerli ve milli bir anayasa yapalım diyorum. Darbe anayasalarını bırakarak sivil ve özgürlükçü bir anayasa için el ele verelim diyorum. Biz la ilahe illallah demeye devam edeceğiz.

“Bir olmaya var mısınız, iri  olmaya var mısınız, Türkiye için diri olmaya var mısınız? Türkiye için hep beraber yürümeye var mısınız? 1 Kasım demokrasi bayramınızı kutluyorum. Allah istikbalimizi, yeni Türkiye istikbalini hepimize mübarek eylesin.  Allah yar ve yardımcınız olsun.”

Kılıçdaroğlu: Güç hukukun üstüne çıkarsa baskıya dönüşür

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk değerlendirmesinde CHP’nin sorumluluğunun arttığını söyledi, seçimlerin olağanüstü koşullarda yapıldığını ancak milli iradeye saygılı olduklarını belirtti:

“Türkiye bu seçimlere olağanüstü koşullarda gitmiştir. 7 Haziran 1 Kasım arası olağanüstü koşullar olmuştur. Gelişmeler, olaylar yaşanmıştır. 400’e yakın insan hayatını kaybetmiştir bu süre içinde. Bunun da çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor.

“İktidarda olanlar gücü, toplumun vicdanı da hukuku temsil eder. Güç hukukun üstüne çıkarsa toplumda baskıya dönüşür. Bu baskıya dönüşür. Bu demokrasimizi zedeler. Bütün iktidarları hukukun üstünlüğü kavramına özen göstermesi gerekiyor.”

Bahçeli istifa söylentilerini yalanladı

İstifa ettiği söylentileri dolaşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada söylentileri yalanladı. Bahçeli “Ortada AKP'nin bir zaferinden ziyade, beyaz Toroslarla gözü korkutulmuş, terörle yıldırılmış, canlı bombalarla huzuru kaçırılmış, ekonomik tehlikelerle aklı çelinmiş, anti demokratik uygulamalarla iradesine ket vurulmuş bir sosyolojik yapı vardır ve her yönüyle de açıktadır” dedi.

Yüksekdağ: Rüzgara karşı yürüyerek seçim çalışması

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş parti genel merkezinde basınla buluştu. Yüksekdağ siyasetin beş ay boyunca sürüklendiği anormal koşulları hatırlatarak şöyle devam etti:

“Bugün meclisteki temsiliyet tablosuna yansıyan 4 parti içerisinde en zorlu seçim çalışması yolculuğunu yapan HDP oldu. O nedenle olağandışı ve eşitsiz adaletsiz koşullarda seçim yaptığımız bir dönem oldu. 7 Haziran’da da HDP baskı ve siyasi kuşatma içerisinde çalışma yürütmüştü. 1 Kasım öncesi bu baskılar arttı. Adeta rüzgara karşı yürüyerek seçim çalışması yapmak zorunda kaldık.”

7 Haziran'dan bu yana yaşanan ölüm ve saldırılara dikkat çeken Yüksekdağ, “5 aylık süre içinde 258 sivil yurttaşımız hayatını kaybetti, bunlardan 33'ü çocuktu. Önemli bir bölümü çatışmaların yaşandığı Kürt illerindendi. Yine bu süreç içinde Suruç katliamı başta olmak üzere Ankara'da sivil yurttaşlarımız yaşamını yitirdi. Parti örgütlerimize, binalarımıza, yöneticilerimize dönük operasyonlar ortasında çalışmayı yürütmek zorunda kaldık. 190 parti binamız basıldı yakıldı, linç saldırılarıyla karşı karşıya kaldık” dedi.

AKP'nin HDP'yi baraj altına itmek için 7 Haziran'dan bu yana seçim çalışması yürüttüğüne dikkat çeken Yüksekdağ, sonuçların özeleştirel değerlendirmesini yapacaklarını belirtti ve ekledi: “Net biçimde ifade etmeliyim, zorlu yürüyüş içinde halklarımızın elde ettiği başarıdır. HDP'ye oy vermenin bile kelleyi koltuk altına almak anlamına geldiği bir seçimde halklarımızın demokrasi çizgisinde ısrar edenlerin başarısıdır.”

Demirtaş: Hiç kampanya yürütmeden yüzde 10 aldık

Demirtaş ise şöyle konuştu:

“Ortada özgür adil, eşit bir seçim yoktur. Biz kızıl kıyametin içerisinden, hiç kampanya yürütmeden yüzde 10 oy aldık. HDP kampanya yürütmedi, sadece katliamlara karşı insanlarımızı korumaya çalıştık. Aldığımız oy, kampanya sonucu ortaya çıkmış bir oy değil. Kararlı, ,inançlı, partimiz etrafında kenetlenmiş halkların oyudur.

“Önümüzdeki günlerde HDP’nin büyük yürüyüşünü aksatan ne varsa, bunların üzerine gideceğiz. Sadece parlamento mücadele alanı değildir, işyerleri, tarlalar, meydanlar, her yer mücadele alanıdır.”

Erdoğan, muhalefeti eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Kasım milletvekilliği seçimiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yazılı açıklama yaptı. Başbakan Davutoğlu’nu kutlayan Erdoğan, “Sonuçlar, 7 Haziran seçimlerinde ikinci ve üçüncü olan partilerin, eskiden beri sergiledikleri uzlaşmaz ve rövanşist tavırlarını koalisyon görüşmelerinde de sürdürmelerinin, milletimiz tarafından tasvip edilmediğini göstermiştir” dedi.

“Aziz milletimiz, istismar ve polemik siyasetini değil, hizmet, proje ve vizyon siyasetini tercih ettiğini 1 Kasım seçimlerinde açıkça beyan etmiştir” diyen Erdoğan muhalefeti eleştirdi, 2023 hedefini yineledi.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam