09/04/2024 | Yazar: Kaos GL

Gürcistan hükümeti, "LGBT propagandasını" sınırlamak, cinsiyet uyum sürecini ve LGBTİ+’lar tarafından evlat edinmeyi yasaklamak için bir dizi yasa ve anayasa değişikliği yapmayı planladığını açıkladı. Anayasa Komisyonu’nun 16 Nisan’da kurulacağı duyuruldu.

LGBTİ+ karşıtı yasa Gürcistan hükümetinin gündeminde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Ana Tsurtsumia-Zurabashvili, Tiflis 2019

Washington Blade’de yer alan habere göre; düzenlemeyle birlikte, devletin heteroseksüel ilişkiler dışında herhangi bir ilişkiyi tanımaması, evlat edinmeyi evli heteroseksüel çiftler ve heteroseksüellerle sınırlandırması, bir kişinin cinsiyet uyum sürecine başlaması için gereken tıbbi süreçlerin yasaklanması ve hükümetin yalnızca bir kişinin genetik bilgisine dayalı cinsiyetini tanıması gibi değişiklikler yapılması bekleniyor.

İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin Genel Sekreteri Mamuka Mdinaradze, değişikliklerin amacının "toplumu sözde liberal ideolojiden ve bunun kaçınılmaz zararlı sonuçlarından korumak" olduğunu söyledi. Mdinaradze, değişikliklerin; hükümeti, eşcinsel evlilikleri ya da medeni birliktelikleri tanımaya zorlama girişimlerini engelleyeceğini belirtti.

Sputnik’te yer alan habere göre ise; Gürcistan Parlamentosu Başkanı Shalva Papuashvili, LGBT propagandasının yasaklanmasına ilişkin Anayasa değişikliklerinin kamuoyunda değerlendirilmesi için Komisyonun 16 Nisan'da kurulacağını ve Parlamentodaki tartışmaların Mayıs ayı ortasında başlayacağını duyurdu.

Gürcistan hükümeti, geçen yıl hükümeti eleştiren medya ve sivil toplum kuruluşlarını baskı altına alacak bir "yabancı ajanlar" yasası çıkardı. Hükümet, kitlesel protestoların ardından bu yasadan geri adım atmıştı.

Gürcistan'daki AB delegasyonu, Alman gazetesi DW'ye yaptığı açıklamada "AB'ye aday bir ülke olarak Gürcistan'ın yasalarını AB mevzuatıyla uyumlu hale getirmesi beklenmektedir. Aday ülke, insan haklarına saygıyı ve azınlıklara saygıyı ve azınlıkların korunmasını garanti altına alan kurumların istikrarını sağlamış olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Gürcü Rüyası Partisi, Ekim ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde desteğini arttırmak için tasarıyı gündeme getirmiş görünüyor.


Etiketler: siyaset, dünyadan
İstihdam