09/11/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

British Council ve Pembe Hayat KuirFest ortaklığı ile yürütülen kısa film yarışmasında seçilen 10 film Ankara ve İstanbul’da seyirciyle buluşuyor.

LGBTİ+ kısa film yarışması finalistleri seyirciyle buluşacak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

British Council ve Pembe Hayat KuirFest ortaklığı ile yürütülen kısa film yarışmasında seçilen 10 film Ankara ve İstanbul’da seyirciyle buluşuyor.

British Council ve Pembe Hayat KuirFest, LGBTİ+ temalı film üretimini teşvik etmek amacıyla bir kısa film yarışması düzenledi. Yarışmaya katılan 41 başvuru içinden seçilen 10 filmlik kısalar seçkisi Türkiye ve Birleşik Krallık’ta farklı şehirlerde gösterilecek.

22 Kasım saat 14:30’da Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, 25 Kasım’da 14:00 ve 17:30’da İstanbul Pera Müzesi Oditoryumu’nda gösterilecek olan kısalar; 2018’in Mart ayında yapılacak BFI Flare Festivali’ne katılmaya da hak kazanacak.

İstanbul gösterimlerine katılabilmek için buradan kayıt yaptırmanız gerekiyor.

Peki ya filmler?

Çevrimdışı oylama sonucunda en iyi filmi seçip, seyirci ödülüne destek olabileceğiniz 10 kısanın künyeleri şöyle:

Yeniden Doğuş
Yönetmenler: Gökçe Oraloğlu & Zehra Gökcimen
Oyuncu: Ahsen Gönülce
Türkiye, 2017, 4’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Kurmaca

Yeniden Doğuş bir dans ritüeli. Her hareketle, yeniden doğuyoruz. Attığımız her adımda, göbek bağımızı kesiyoruz. Her dönüşümüzde, kendimize yeni bir kabuk yaratıyoruz.

Yeniden Doğuş performans sanatçısının sahnede her ritimle yaşadığı dönüşümü yansıtıyor. Ritüel esnasında, performansçı toplum tarafından üstüne yapıştırılan örtüleri yırtıp atıyor. Yeni kimliği ile tekrar tekrar doğuyor.

Seçmedim 
Yönetmen: Mehmetcan İncedal
Türkiye, 2017, 15’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Belgesel 

Seçmedim, Türkiye'deki ön yargılara rağmen kendini ailesine, çevresine ve kendisine kabul ettiren lezbiyen bir bireyin eşcinselliğinin seçim olmadığını hayatından anekdotlarla anlattığı bir kısa belgesel.

Solo
Yönetmen: Sertaç Koyuncu
Oyuncular: Evrim Ezgi Yıldırım, Arınç Ekin, Ata Özuysal, Didem Öztürk, Hakan Güneş, Nilüfer Kurtuluş, Sinan Güçlü, Elçin Barik, Devrim Pınar Gürbüzoğlu, Ibrahim Özuysal, Sibel Özuysal 
Türkiye, 2017, 4’32’’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Kurmaca

Ezgi sokakta yürürken bakışları üzerine çeker ama şarkısıyla verir yanıtını.

“Sana bişey di’ycem:

Ne Baktın abisi?” 

Mikado
Yönetmenler: Nilgün Küçükbatman
Oyuncu: Sezer Arıçay & Sefa Tokgöz
Türkiye, 2017, 9’, renkli
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Kurmaca

Sefa ile Mutlu romantik ilişkisi olan ve birlikte yaşayan bir çifttir. Birlikte yaşadıkları ev Sefa’nın evidir ve Sefa bu birlikte yaşam sürecinde kendi alnını muhafaza etmeye çalışır. Sefa ile Mutlu’nun birlikteliğinden yola çıkılarak ikili ilişkilerdeki mülkiyet, sınır ve kişisel alan sorunu filmin konusunu oluşturur.

Hükmü Yok
Yönetmen: Asya Leman Sanıtürk
Oyuncular: Burçak Tekin, Ada Ümmühan Köse, Ali Can, Arjen Armanç, Yusuf Aydemir
Anlatıcılar: Atlas Boysan Oğuz, Burçak Tekin, Eda Demir, Emirhan Deniz Çelebi, Hasan Çınar Çomruk, Melike Arzu Şakiroğlu, Yusuf Ege Ertuğrul
Türkiye, 2017, 13’25’’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Belgesel 

Cinsiyetli kimlik belgesinin günlük hayat pratiğinde farklı toplumsal cinsiyet kimliklerine nasıl etki eder?

Bu film; Türkiye’de en basit bürokratik işlerde kimlik gösterme zorunluluğunun (posta havalesi, ikamet değişikliği , yurt dışı vizesi başvurusu, ev kiralama vb.) yarattığı çatışmayı trans ve kuir deneyimleri üzerinden aktarır.

Homur Homur 
Yönetmen: Simay Çalışkan & Nergis Karadağ
Türkiye, 2017, 5’25’’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Diyalog yok 
Tür: Animasyon

Sevgini göstermek nerede içinden geçer bilinmez. Aşkın yeri ve zamanı olmadığı söylenir. Peki bu aşkı yaşamak isteyen iki kadın olursa, hem de şehrin orta yerinde. 

Kurneqîz 
Yönetmen: Gökhan Yalçınkaya
Oyuncular: Zana Tolunay Yaman
Türkiye, 2016, 9’20’’, renkli 
Kürtçe; İngilizce ve Türkçe altyazılı 
Tür: Kurmaca

Kerim kırsalda yaşayan, 17 yaşında bir yetim. Amcasının baskısı altında kimlik çatışmaları yaşıyor.

Katilimi Tanıyorum 
Yönetmen: Arif Akdenizli
Anlatıcı: Elvin Tuygan
Türkiye, 2016, 14’15’’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Kurmaca

Kendimi izliyorum. Bunu daha önce yapamıyordum. Yeni edindiğim özelliğim bendeki yalnızlık duygusunu arttırıyor. Seyahat etmeye başladım. Şehrin her yerini geziyorum, vagonlara girip çıkıyorum. Buralarda kimse yok ama her yerde insanlar var. Zaman daha farklı akıyor. Güneş uykuya gidiyor ve geceyi bize hediye ediyor. Masumiyetim hayaller kuruyor. Burası çok uzaklarda, kimse yerimi bilmiyor. Karanlıkta bir kopya bulmuştum, içimdeki zevkin ozalit bir kopyası. Tam olgunlaşmış siyah zambaklar var burada. Bunları daha önce görmemiştim ama kuşağımın en iyi beyinlerinin çılgınlıklarla yıkıldığını, histerik çıplaklıkla yalnız kaldıklarını gördüm. Paralarını çöp sepetinde yakanlar, dehşeti duvarlarından dinleyenler... Hepsini gördüm. Işığın ne kadar uzağa gidebileceğini, neyi seçtiğimi, neye ihtiyacım olacağını gördüm. Bu yeterli, daha fazlasını isteyemem. Hepsini gördüm, daha fazla görecek bir şey yok.

Mahallede LGBTİ Olmak 
Yönetmen: Ada Ayşe İmamoğlu 
Oyuncular: Tolga & Sezai
Türkiye, 2017, 4’, renkli
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Belgesel 

Mahallede LGBTİ Olmak, mahallelerde yaşayan LGBTİ bireylerin gözünden yaşadıklarını anlatan bir kısa belgeseldir. Her LGBTİ birey, yaşadığı kentler, sokaklar içinde kendine yer bulmaya çalışırken direniş hikâyesini de yazmaktadır. Bu filmde de, kameramızla evine konuk olduğumuz Tolga bize kendi direniş hikayesini anlatıyor.

İz 
Yönetmen: Salih Salman
Oyuncular: Ece Bakioğlu, Mine Yörük, Serhan Çınar
Türkiye, 2017, 8’53’’, renkli 
Diyalog yok 
Tür: Kurmaca

Aynı adamla evli iki kadın. Birbirinin bedeninde ve ruhunda özgürleşen iki kadın. Ayna karşısında ötekini gören ve sonunda el ele veren iki kadın. İz,  kadın kadına aşkın, küçük oyunlarla diğerini bulmanın kısa anlatımı.

Gösterime yönelik sorularınız ve ayrıntılı bilgi için Kuirfest web sitesini ziyaret edebilir,  press@pembehayatkuirfest.org adresine e-posta yollayarak iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
nefret