03/02/2021 | Yazar: Damla Umut Uzun

Uluslararası Eleştirel Teori Programları Kurulu, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki demokratik yönetişim ilkeleri ve akademik özgürlük ihlallerini kınadı.

“LGBTİ+ Kulübü, yeni rektör tarafından kapatılan ilk kulüp oldu” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Eleştirel Teori Programları Kurulu (ICCTP) açıklamasının tam metni şöyle:

Türkiye’de üniversitelerin devam eden baskısını büyük bir endişeyle izliyor ve Boğaziçi Üniversitesi’ne üniversitenin demokratik pratiklerine ve fakülte iradesine aykırı olarak bir gece yarısı kararnamesiyle yapılan rektör atamasını kınıyor. Profesör Melih Bulu'nun 1 Ocak 2021'deki atamasının siyasi amaçlı olduğuna şüphe yok. Yeni rektörün iktidar partisi AKP ile ilişkilisi aşikar ve ataması sırasında ne fakülte üyeleri ne de üniversite yönetimine danışıldı.

Boğaziçi, uzun bir özerklik tarihine sahip dünyaca ünlü bir üniversitedir. 1992'de rektör seçmenin en meşru yolu olarak seçimleri doğaçlama olarak yapan ve bu sayede diğer üniversitelere de örnek olan ilk kurumdu. Kamu fonlarına bağlı bir kamu üniversitesi olmasına rağmen, öğrenciler ve hocalar arasında çeşitli ideolojik, etnik, cinsel yönelim karşılaşmalarına açık çoğulcu bir kültürü devam ettirdi. Demokratik değerlere olan bu bağlılık, politik olarak tabu meseleleri tartışmaya izin vermekle sık sık üniversiteyi "ihanet" le suçlayan milliyetçilerin, muhafazakârların ve hatta cumhuriyetçilerin gazabına rağmen sürdürüldü.

Boğaziçi, 2016'dan bu yana Türkiye'de yükseköğretime yönelik baskıcı müdahaleler dalgasına nispeten dokunulmamış son üniversitelerden biriydi. 2016’daki darbe girişiminden beri, AKP hükümeti üniversitelerdeki seçimleri kaldırdı ve tepeden inme bir rektör aday gösterme yöntemi benimsedi. Darbenin sağladığı bahane, hükümetin toplu tahliyeler, eleştirel görüşlerini dile getiren akademisyenlere karşı idari veya adli işlemler ve akademisyenlerin, öğrencilerin ve aydınların hapsedilmesiyle yüksek öğretimi mahvetmesine de izin verdi.

Boğaziçi, şimdi ülkedeki diğer üniversitelerin kaderiyle karşı karşıya: liyakat yerine siyasi bağlılık temelinde işe alımlar, açık tartışma ve öğrenci faaliyetlerinin yasaklanması, eleştirel ve muhalif akademisyenlerin cezalandırılması ve kampüste polis varlığının devam etmesi. LGBTİ+ Kulübü, yeni rektör tarafından kapatılan ilk kulüp oldu. Çevik kuvvet polisi barışçıl protestolara katılan yüzlerce öğrenciyi gözaltına aldı.

ICCTP, akademik ve kurumsal bağımsızlığı baltalamaya yönelik çabaları şiddetle kınıyor ve Kritik ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans Programı Konsorsiyum üyesi olan Boğaziçi Üniversitesi'ne desteğini sunuyor.

Atanan rektörü, Üniversite Senatosunun, Yönetim Kurulunun ve öğretim üyelerinin iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz. Ayrıca Türkiye hükümetini, demokratik üniversite yönetişim normlarını eski haline getirmeye ve ülkede akademik özgürlüklerin kullanılmasını garanti altına almaya çağırıyoruz.


Etiketler: insan hakları, yaşam, eğitim, dünyadan
İstihdam