24/01/2022 | Yazar: Kaos GL

Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in “Düşünceye Özgürlük 2021” raporu LGBTİ+’ların, maruz kaldıkları hak ihlallerini ortaya koyuyor.

“LGBTİ+'lar 2021 boyunca iktidar temsilcilerinden gelen nefretin hedefi olmaya devam etti” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Kamil Masaracı

Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in “Düşünceye Özgürlük 2021” raporu LGBTİ+’ların, 2021 yılında da barışçıl protestocularının engellendiğini, maruz kaldıkları yaşam hakkı ihlallerinin cezasız kaldığını ortaya koydu.

“Ne bir derneğiz, ne vakıf, ne oda, ne sendika” diyen ve 1995’te Yaşar Kemal Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanırken mahkeme avlusunda oluşan Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in 2021 raporu Türkiye’nin bir yıllık düşünce özgürlüğüne yönelik ihlal ve endişe verici gelişmelerini görünür kılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi eylemleri, basına sansür ve İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çıkılması gibi başlıkların değerlendirildiği Rapor’da LGBTİ+ haklarının ihlaline şu pasajlarda dikkat çekiliyor.

“LGBTİ+'lar geçmiş yıllarda olduğu gibi 2021 boyunca iktidar temsilcilerinden gelen nefretin hedefi olmaya devam etti. Onur Haftası etkinlikleri 2021 yılında da yasaklıydı. İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de etkinliklere polis saldırdı. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 40 kişi hakkında 6 ayrı dava açıldı. Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği ILGA-Europe Gökkuşağı Haritası ve İndeksi 2021’e göre; Türkiye, LGBTİ+ hakları konusunda bu yıl da sondan ikinci sırada. Türkiye’de örgütün belirlediği 69 kriterden sadece 3 tanesi hayata geçirilmiş durumda.”

“’Nefret söylemine tepki gösterme suçu’ Ankara Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında, LGBT'lere karşı nefret dili kullanan ve hedef gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı eleştirdikleri basın açıklaması nedeniyle dava açıldı. İlk duruşması Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında avukatlar “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla yargılanıyorlar. Davanın ikinci duruşması 9 Mart 2022’de görülecek.”

Raporu buradan okuyabilir, aşağıdan izleyebilir, dileyebilirsiniz:

 


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları
İstihdam