30/12/2021 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Derneği, Ankara, Çankaya'da yaşayan veya çalışan LGBTİ+'ların kent ve sağlık hizmetlerine erişimindeki sorunları aktaran ve çözüm önerileri sunan rapor yayınlandı.

“LGBTİ+’lar Çankaya’da dışarıdan tehditlerle karşılaşabileceğini düşünüyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği yerel yönetim çalışmaları kapsamında, başkentin Çankaya ilçesinde yaşayan veya çalışan LGBTİ+'ların sağlık hizmetlerine erişim sorunlarını ve ihtiyaçlarını araştırmıştı.

Dernek “Ankara İli Çankaya İlçesinde Yaşayan/Çalışan LGBTİ+’ların Sağlık Alanında ve Sağlık Hizmetlerine Erişimde Yaşadıkları Sorunlar, Gereksinimleri, Beklentileri ve Çözüme İlişkin Öneriler Anketi” ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda, Freedom House desteği ile hazırladığı “Çankaya Kent Masalları: Anket/Görüşmeler ve Çalışma Raporu”nu yayımladı.

Araştırmaya katılan LGBTİ+’ların neredeyse yarısı Çankaya’da LGBTİ+ olarak yaşamak ve çalışmaktan memnun değil ya da kısmen memnun. Yarısından fazlası (yüzde 72) Çankaya’da kendini güvende hissetmiyor ya da kısmen güvende hissediyor. Toplumsal ön kabuller ve varsayımların aksine; LGBTİ+’lar Çankaya ilçesinde güvensizlik içerisinde yaşamak ya da çalışmak zorunda kalıyor.

Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu diğer verilerse şöyle:

Çankaya’da yaşayan ya da çalışan LGBTİ+’ların büyük çoğunluğu, dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı kendilerini koruma altına almak için cinsel yönelim/cinsiyet kimliklerini gizlemek zorunda kalıyor.

LGBTİ+’lar Çankaya’nın neredeyse her yerinde dışarıdan tehditlerle karşılaşabileceğini düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 35,29’u Çankaya’da cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık ve şiddete maruz bırakıldıklarını vurguladı.

Raporun tamamını buradan okumak mümkün.

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret