16/10/2023 | Yazar: Damla Umut Uzun

Kaos GL ve Murat Çekiç Derneği, LGBTİ+’ların adalete erişimi önündeki engellerin kaldırılması ve mekanizmalara erişimde güçlendirilmeleri amacıyla 12 – 13 Ekim tarihlerinde eğitim düzenledi.

LGBTİ+’lar için Yerel ve Uluslararası İnsan Hakları Mekanizmaları Eğitimi, Ankara’daydı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL ve Murat Çekiç dernekleri, 12 – 13 Ekim tarihlerinde Ankara’da LGBTİ+’ların adalete erişimi önündeki engellerin kaldırılması ve mekanizmalara erişimde güçlendirilmeleri amacıyla 2 günlük bir eğitim düzenledi.

Kaos GL’nin hukuk ve insan hakları uzmanlarının moderatörlüğünde düzenlenen eğitime Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin’den LGBTİ+ örgütü temsilcileri katıldı.

Eğitimin ilk oturumunda, Kaos GL Hukuk ve Savunuculuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, kişilerin Anayasa’daki hak ve ödevlerine dair genel bilgiler verdi. Dikmen; LGBTİ+’ların hak ihlalleriyle çokça karşılaştığı alanlar olan kişi özgürlüğü ve güvenliği, özel hayatın gizliliği, ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma özgürlüğü gibi anayasal haklara geniş bir çerçeveden bakarak hak arayışındaki müdahale alanlarından bahsetti.

İkinci oturumda Dikmen, ailenin korunması ve eğitim – öğretim hakkı gibi güncel hak alanlarını içeren sosyal ve ekonomik haklar, vatandaşlık hakkı, dilekçe hakkı gibi siyasi haklar ve ödevleri de gündelik örnekler üzerinden açıkladı.

İlk günün son oturumunda ise LGBTİ+’ların; il ve ilçe insan hakları kurulları, TİHEK, Kamu Denetçiliği Kurumu, Meclis alt komisyonları gibi insan hakları ve adalete erişim mekanizmalarından nasıl faydalanabileceğini örneklerle açıkladı. Gün sonunda ulusal adalete erişim mekanizmalarına başvuru ve savunuculuk üzerine LGBTİ+ örgütlerin neler yapabileceği tartışıldı.

Eğitimin ikinci gününde Kaos GL İnsan Hakları Programı’ndan Murat Köylü, uluslararası mekanizmalarının LGBTİ+ hak mücadelesi için nasıl araçsallaştırılabileceğini anlattı.

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve yükümlülüklerden bahseden Köylü, Birleşmiş Milletlerin Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ), Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW) gibi raporlama dönemlerine katkı sağlama süreçlerini ve özel prosedürlerle iletişim yollarını anlattı.


Etiketler: insan hakları, kadın, eğitim, aile
İstihdam