04/07/2021 | Yazar: Defne Güzel

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında düzenlediği etkinlikte Trish Hafford-Letchfield konuktu: “Geniş aile ağınız yoksa o zaman size kim destekleyecek? Bu konunun LGBTİ+’lar için özel olarak ele alınması gerekiyor.”

“LGBTİ+’lar pandemi sürecinde bir kez daha dışlandılar” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında sosyal hizmetler alanında gerçekleştirdiği etkinliklerin ikincisi 30 Haziran’da Sosyal Hizmet Profesörü Dr. Trish Hafford-Letchfield’in katılımıyla gerçekleşti. Hafford kapsayıcı bir bakım hizmetinin nasıl gerçekleştirilebileceğini, eğitim ve öğrenmenin rolünü, salgında yaşlı LGBTİ+’lara dair eşitsizlik örneklerini katılımcılarla paylaştı.

“Bugün geçen kanunlar yaşlı LGBTİ+’ların mücadeleleri sayesinde”

Hafford, kapsayıcı bakım hizmetleri için LGBTİ+’ların özel olarak ele alınması gerektiğini paylaştı:

“Daha kapsayıcı hizmetler nasıl olabilir LGBTİ+’lar için. LGBTİ+’ların da diğer yaşlanan insanlarla ihtiyaçları aynı ama benzersiz ihtiyaçları da oluyor. Bir girişim var İntgiltere’de, bu kapsamda bakım evleriyle de çalıştık. Elimizden geldiği kadar bakım evlerinin LGBTİ+’lar için iyi hizmet sağlamasını temin etmeye çalıştık. Eğitim ve yaşam boyu öğrenmenin rolü de çok önemli bir unsur. Hem kendimizi eğitmemiz gerek hem de resmi eğitim müfredatında eksiklikler var. Sosyal hizmet uzmanlarına soracak olsak LGBTİ+ yaşlılarla ilgili çok da bir şey öğrenemiyorlar. İngiltere’de bile. Pandemi süresince eşitsizlikler daha da belirgin hale geldi ve LGBTİ+’lar bir kez daha dışlanmış oldular pandemi sürecinde.”

“İngiltere’de bakımevleriyle çalışıyoruz. Elimizde bir çok kanıt var artık. Yaşlılar destek alma konusunda daha çekingen oluyorlar. Açılmak istemeyebilirler, rahat hissetmeyebilirler, anlayışsız davranabilir karşılarındaki kişiler ve şiddete maruz kalabilirler. 70’li yaşlarını yaşayan insanlar çok kısıtlayıcı bir dönemde yaşadılar. Yakınlarını kaybetmiş oluyorlar. Geniş aile ağınız yoksa o zaman sizi kim destekleyecek. Bu konunun LGBTİ+’lar için özel olarak ele alınması gerekiyor.”

“Yaşlı LGBTİ+’lar yaşlandıkça LGBTİ+ camianın bir parçası olarak da hissetmeyebilirler ama böyle yaftalamamak gerek. Bu sürece katkıları çok önemli. Bugün geçen kanunlar yaşlı LGBTİ+’ların mücadeleleri sayesinde.”

“Trans yaşlılar hiçbir zaman büyük anne ya da büyük baba olarak karşımıza çıkmıyorlar”

Hafford, bakımevi faaliyetlerinden sosyal hizmet uzmanlarının davranışlarına; ön yargı ve bilgi eksikliğinin yarattığı ayrımcılığın yaşlı LGBTİ+’ları mağdur ettiğini belirtti:

“Trans camiasına bakacak olursak trans yaşlılar hiçbir zaman büyük anne ya da büyük baba olarak karşımıza çıkmıyorlar. Belki çocuk sahibi olmuş olabiliyorlar ama çocuklarıyla iletişimlerini kaybetmiş ya da cinsiyet uyum süreci yüzünden iletişimleri sekteye uğramış olabiliyor bir şekilde tasvip edilmedikleri için.”

“Sağlık hizmeti sağlayıcıları düşünecek olursak; sosyal hizmet uzmanları da LGBTİ+’ları ilgilendiren konuları çok iyi özümsememiş olabiliyor ya da birtakım ayrımcı davranışlara da yol açabiliyorlar. Yaşlılığa ve LGBTİ+ olmaya karşı ön yargılar var. Bunlar harmanlandığında yaşlılar mağdur duruma düşebilir.”

“Sosyal hizmet uzmanları olarak bizler için bunun anlamı ne? Bir girişim söz konusu ve İngiltere’de çalışıyoruz. Çok büyük bir bakım sağlayıcıyla çalışıyoruz. İngilteredeki en büyük bakım sağlayıcı sanırım. 300 bakım evleri var. Teklifimize çok ilgi duydular. Bir düşünelim dediler ve ‘nasıl kendimizi iyileştirebiliriz, daha kapsayıcı nasıl olabiliriz, verdiğimiz hizmetler konusunda iyi bir noktada nasıl olabiliriz?’ diye düşünerek bunu yapmak istediler. Hem ahlaki hem de yasal olarak doğru olan bu. Bir şirket için de bunu yaptığını söylemek olumlu bir nokta. İtibarlarına itibar katacak bir adım ve doğru adımı atmış oluyorlar.”

“Bir bakım evinin duvarlarında sadece heteroseksüellerin posterlerini görseniz ne düşünürsünüz? Bir gökkuşağı bayrağı olsa kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bakım evlerinde yapılan faaliyetler aile tabanlı heteroseksüel faaliyetler mi? LGBTİ+’lar gönüllü olabiliyorlar mı mesela? LGBTİ+ temalı filmler gösteriliyor mu? Bu mesajları çok dikkatli bir şekilde verdik.”

Sunumunun ve konuşmasının devamında Hafford, gerçekleştirdikleri çalışma kapsamında 10 topluluk danışmanı ile ön müdahale ve müdahale sonrasına dair yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktardı ve ayrıca 8 yönetici pozisyonundaki evde bakım hizmeti çalışanı ve 1 bağımsız LGBTİ+ eğitimi uzmanı ile de görüştüklerini belirterek toplam 19 katılımcı ile 39 görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Hafford’un çalışmanın detaylarını aktarmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve oturum sonlandırıldı.

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1



Etiketler: yaşam, sosyal hizmet, aile
İstihdam