03/03/2023 | Yazar: Kaos GL

Susma Platformu’nun 2022 raporuna göre, “genel ahlak” sansürün gerekçesi olmaya devam ediyor. LGBTİQ+’lara karşı nefret ise AKP’nin seçim kampanyasının en önemli bileşeni haline geldi.

“LGBTİ+’lara nefret, AKP’nin seçim kampanyasının en önemli bileşeni” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Susma Platformu, “Türkiye'de Sansür ve Otosansür: Ocak-Aralık 2022” raporunu yayınladı.

“İfade özgürlüğü kısıtlamaları ve hatta ifade özgürlüğünü kullanan kişilere yönelik nefret üreten tutumun sadece gözdağı değil aynı zamanda seçmenlere yönelik birer duygulanımsal yatırım olduğunu da düşünmek mümkün” genel değerlendirmesini yapan platformun raporunda, LGBTİ+’lara sansür ayrı bir başlıkta vakalar üzerinden inceleniyor.

Yasaklar ve sansür yetmeyince devreye mahkemeler giriyor

Raporun “Genel ahlak sansürün gerekçesi olmaya devam ediyor” başlıklı bölümünde, 2022 senesi şöyle özetleniyor:

Başta film gösterimleri olmak üzere LGBTİQ+’ların düzenlediği ya da LGBTİQ+’lar ile ilgili kültür ve sanat etkinlikleri yasaklandı; filmler ve diziler bu gerekçelerle sansürlendi; özel şirketler kültür sanat “ürünlerini” bu gerekçelerle piyasadan çekti ve hükümet yetkilileri tarafından sanatçılar bu gerekçelerle hedef gösterilip mahkemeler tarafından cezalandırıldı.

Onur ayı etkinlik ve yürüyüş yasakları, LGBTİ+ haklarını destekleyen sanatçıların konserlerinin iptal edilmesi, hedef gösterilmeleri, Disney+ ve Netflix gibi özel şirketlerin devlet yetkililerinin talepleri doğrultusunda LGBTİQ+ ile ilgili içeriklerin sansürlenmesinde başrolü oynaması raporda yer alan vakalardan sadece bazıları.

Seçimler yaklaşırken sansür artacak

Platforma göre, LGBTİQ+’lara karşı nefret kampanyası, AKP’nin önümüzdeki genel seçimler için yürüttüğü büyük kampanyanın en önemli bileşeni haline gelmiş durumda. Susma, seçimler yaklaştıkça sansürün artmasından da endişeli:

Seçimler yaklaşırken kültür ve sanat alanında “genel ahlak” ya da “millî ve dini değerlerimiz” söylemlerinin eşlik ettiği sansür vakalarına, maalesef, çok daha sık rastlayacağız gibi görünüyor.

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, kadın, medya, kültür sanat, nefret suçları
nefret