04/08/2023 | Yazar: Kaos GL
Yerel yönetimler, ayrımcılıkla mücadele için neler yapmalı?
Her 5 yılda bir yapılan yerel seçimlere 8 ay kaldı. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek seçim sonucunda belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecek.
AKP iktidarının LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılıkla mücadele için yerel yönetim adayları neler yapabilir?
Kaos GL Derneği’nin “LGBTİ+ Kapsayıcı Yerel Yönetimler İçin Politika Belgesi” bu soruya yanıt verebilir. Belge, kabaca bir tasvirle yerel yönetimlere insan haklarını geliştirmek için dört ana başlıkta önerilerini sunuyor: Mevzuat ve politika geliştirmek, kurum için eğitimler düzenlemek, kamuoyunu bilgilendirmek, ayrımcılıkla mücadeledeki tavırlarını yaygınlaştırmak.
Bugün “ayrımcılıkla mücadeleye dair” bu önerileri sizlerle paylaşıyoruz:
Mevzuat ve politika
Belediyenin, eşitlik ve etik komisyonlarına dair iç mevzuatını ve politikalarını cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet özellikleri temelli ayrımcılığa karşı koruma içerecek şekilde düzenlenme- si (örneğin cinsiyet eşitliği veya eşit muamele belgelerinde). Özellikle kentsel dönüşüm süreçlerinde LGBTİ+ kişilerin hak kaybı yaşamasının önlenmesi.
Kurum içi eğitim
Belediyenin, ilgili birimlerine ve kadrolarına; cinsiyet çeşitliliği, eşitlik, sosyal adalet ve ayrımcılık yasağı hakkında ve LGB- Tİ+’ları hedef alan sosyal ayrımcılık ve önyargılara karşı mevcut imkânla- rın kullanılarak eğitim programları sağlanması.
Kamuoyunu bilgilendirme
Belediyenin mevcut basın yayın ve internet alanlarında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet özellikleri eşitliğine ve ayrımcılık yasağına dair bilgilendirmeler için alan sağlanması.
Yaygınlaştırma
Belediye’nin üçüncü taraflar ile, örneğin yüklenici ve tedarikçiler ile kurduğu ilişkilerde cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet özellikleri temelli ayrımcılıkla mücadeleye dair taahhüdünü ve kriterlerini beyan etmesi
Etiketler: insan hakları, kent hakkı