18/03/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

CHP Avcılar Belediye Meclis Üyesi Adayı Niler Albayrak KaosGL.org’a konuştu.

“LGBTİ+’ları seçilebilecekleri yerlerden aday göstermek gerekiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Ömer Akpınar

Yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Belediye Meclis üyeliği adayları netleşti. 2024 yerel seçimlerine giderken LGBTİ+’lar belediye meclis üyeliği aday listelerinde yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), LGBTİ+’ların aday listelerinde yer aldığı partilerden birisi.

CHP’nin Avcılar Belediye Meclis Üyesi 26.sıra adayı trans aktivist Niler Albayrak ile seçildiği takdirde LGBTİ+ haklarına yönelik planlarını, yerel yönetimlerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıkla mücadele için atması gereken adımları ve LGBTİ+’ların siyasi temsilinin önemini konuştuk.

Albayrak, uzun soluklu bir süreç olan siyasetin LGBTİ+’lar açısından daha zorlu olduğunu belirtti:

“Siyaset uzun soluklu bir süreç. Biz LGBTİ+’lar için daha da uzun soluklu bir süreç. Bizler için görünür siyaset yapmak çok zor. Ancak oldukça önemli. Yerelden başlayarak yukarı çıkabilmek oldukça önemli. Belediyeler, basamak olarak ilk etap. Belediye Meclisi’nden başlayarak devam etmeli. Yerelde görünürlük, ses getirebilmek önemli ama LGBTİ+’ları seçilebilecekleri yerlerden aday göstermek önemli. Ne yazık ki siyasi partiler, özellikle büyük siyasi partiler buna hazır olmadıklarını düşünüyorlar. Hele benim gibi görünürlüğünden çekinmeyenler için.”

Seçildiği takdirde LGBTİ+ haklarına ilişkin sözlerini her fırsatta kürsüde dile getireceğini vurgulayan Albayrak, şunları söyledi:

“Eğer Belediye Meclisi’ne girersem yapmayı en çok düşündüğüm şey, yaşlı ve sokaklarda yaşayan LGBTİ+’lar için barınma alanları yaratabilmek. Bu oldukça önemli bir adım olacak. Bununla beraber; her sektörde ancak özellikle kamu sektöründe LGBTİ+’lara iş olanağı yaratabilmek istiyorum. Bunu seçildiğim takdirde her fırsatta kürsüde dile getirmek ve bu konuda bir sonuca ulaşmak istiyorum.”

"Biz de buradayız demek gerekiyor"

Albayrak, LGBTİ+’ların daha görünür olması gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle noktaladı:

“Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığı ortadan kaldırmak için daha görünür olmak oldukça önemli. Ben, topluma varlığımızı göstere göstere alıştırmak gerektiğine inanıyorum. Topluma, “Biz de buradayız” “Biz de varız” demek gerekiyor. İster yerel yönetim, ister genel yönetim olsun görünür olarak ayrımcılıkların aşılabileceğini ve bir şeylerin başarılabileceğine inanıyorum. Bunun için çalışacağım. Sonuç olarak ben hiç gizlenmeden daha fazla görünür olarak başarıyorum ve hep birlikte bu şekilde başaracağımıza inanıyorum.”

Niler Albayrak siyasette yeni değil. Albayrak, 2019’da Avcılar ilçe örgütünün yöneticisi olmuştu. Bununla beraber; 2015’te İstanbul 3.bölgeden milletvekili aday adayı olmuştu ve 2017’de de Merkez Mahallesi’nin delegesi seçilmişti. 2014 yerel seçimlerinde ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) Avcılar Belediye Meclisi üyeliğine aday olan Albayrak, 2023 Genel Seçimlerinde ise Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul 3.Bölge milletvekili adayı olmuştu. 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, barınma, özel haber, yerel seçim
İstihdam