01/02/2023 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+ Tarih Ayı’nın ilk gününde, 2008 tarihli BirGün haberini paylaşıyoruz. Haberde yedi örgütün kurduğu LGBTT Hakları Platformu’nun Anayasa talepleri yer alıyor.

LGBTİ+’ların Anayasa mücadelesinden bir an Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tüm çeşitliliğiyle LGBTİ+’ların haklarını görünür kılmak için Şubat ayında kutlanan LGBTİ+ Tarih Ayı’ndayız. Bu ay boyunca Türkiye’de LGBTİ+ tarihinden anlar, dönemeçler, mücadeleden önemli kazanımları paylaşacağız.

Türkiye’de iktidar partisi ve ortaklarının ayrımcı Anayasa teklifi konuşulurken, LGBTİ+ Tarih Ayı’nın ilk gününde 12 Aralık 2008 tarihli, yine Anayasa temalı bir haberi hatırlatmak istiyoruz.

BirGün gazetesinden “Eşcinseller anayasal güvence istiyor” başlıklı haberde, İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi, Kaos GL Derneği, Kaos GL İzmir Oluşumu, Lambdaistanbul LGBTT Derneği, MorEL LGBTT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Derneği, Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu’nun yer aldığı LGBTT Hakları Platformu’nun Anayasa’ya dair açıklaması yer alıyor.

Haberde, LGBTİ+’ların yaşadığı ayrımcılıklar karşısında Anayasa tarafından korunmadığına dikkat çekiliyor. On beş sene öncesindeki bu haber LGBTİ+ terminolojisine dair de bize ipuçları veriyor.

Haberin tamamı şöyle:

“LGBTT Hakları Platformu temsilcileri, Türkiye'de LGBTT bireylerinin maruz kaldıkları ayrımcılıklar karşısında yasal bir mücadele zemini bulamadıklarına dikkat çekerek, ana- yasal güvence istediklerini dile getirdiler.

“İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 60'ıncı yılında Türkiye'de yaşayan LGBTT'lerin (Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel) işlerinden çıkartılmalarının, özel ve kamusal alanda psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalmalarının, sosyal alandan tama- men dışlanmalarının ve en temel hak olan yaşama hakkına yönelik saldırıların hâlâ devam ettiğini kaydetti.

“Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımclığı yasağının Türkiye hukukunda yer almadığına dikkat çeken LGBTT Hakları Platformu Temsilcileri, Anayasa'da eşcinsellik veya cinsel yönelim konusunda olumlu ya da olumsuz bir düzenleme bulunmadığını belirtti.

“Eşitliğe ilişkin genel düzenleyici hükmün Anayasa'nın 10'uncu maddesi ile düzenlendiğini dile getiren temsilciler, bu maddede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği olgusuna yer verilmediğini söyledi.

“Maddenin hiçbir zaman LGBTT bireylerinin maruz kaldıkları ayrımcılıklar için uygulanmadığını belirten temsilciler, hükümetin gerekli her türlü adımı atması gerektiğini kaydetti.”


Etiketler: medya, yaşam, tarihimizden, anayasa
İstihdam