06/03/2022 | Yazar: Kaos GL

Kerem Dikmen, Kaos GL 2021 LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu’nu Artı TV İnsan Hakları Ajandası’na anlattı.

LGBTİ+’ların başvurularını reddeden bir eşitlik (!) kurumu: TİHEK Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL'den Av. Kerem Dikmen, #HerŞeyeRağmen başlıklı 2021 LGBTİ+'ların İnsan Hakları Raporu'nu Artı TV'ye anlattı. Av. Veysel Ok'un sunduğu İnsan Hakları Ajandası programına konuk olan Dikmen, adında eşitlik olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun homofobik ve transfobik uygulamalarından da bahsetti.

TİHEK’in LGBTİ+’ların başvurularını kategorik olarak reddettiğini hatırlatan Dikmen, raporda “Ayrımcılığın, transfobi ve homofobinin kalesi TİHEK” diye geçen bölümden örnekleri paylaştı:

“Türkiye’de 2021 yılı içerisinde birçok LGBTİ+ fiziksel saldırılara maruz kalırken, insan hakları mekanizmalarına erişimleri sistematik olarak engellenmeye devam edildi. Türkiye’nin 2010’lu yıllarda hayata geçirdiği iki mekanizma, Kamu Baş Denetçiliği ve TİHEK, LGBTİ+’lar açısından herhangi bir işleve sahip değil. Geçtiğimiz yıllarda bir transın otelde ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle TİHEK’e yaptığı başvuru, kurumun “cinsel kimlik” temelli ayrımcılığa ilişkin inceleme yetkisi bulunmadığı öne sürülerek reddedilmişti. Trans başvurucunun TİHEK’e karşı açtığı davada Mahkeme TİHEK’i haklı buldu ve kurumun LGBTİ+’lar bakımından bir mekanizma olmadığı bir yargı kararıyla da saptanmış oldu. TİHEK bugün LGBTİ+’lara karşı homofobi ve transfobi üreten ve bu yöndeki üretimin, insan haklarına aykırı olmadığına ilişkin diğer kamu kurumları açısından referans teşkil eden bir kurum halini aldı.”

Rapora ulaşmak için tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam