13/12/2022 | Yazar: Kaos GL

SPoD Hukuk ekibinin hazırladığı “LGBTİ+’ların Hukuk Gündemine (İçeriden) Bir Bakış 2021-2022” dijital ortamda yayınlandı: “Hukukun ‘sıkıcı ve anlaşılmaz dilinden’ uzak; yaşanana ve yaşatılana dair eleştirel ve yakıcı, ancak değiştirmeye dair umut ve temenni dolu bir yayın hazırladık.”

“LGBTİ+’ların Hukuk Gündemine (İçeriden) Bir Bakış 2021-2022” yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) Hukuk ekibinin hazırladığı “LGBTİ+’ların Hukuk Gündemine (İçeriden) Bir Bakış: 2021-2022” yayını dijital ortamda yayınlandı. Yayının proje koordinatörlüğünü Umut Rojda Yıldırım yaptı, yayına İrem Yener hazırladı. Düzelti ve son okumasını Hatice Demir’in yaptığı yayının tasarım ve uygulaması Özgür Durmaz’ın, kapağı ise Yaz Taşçı’nın elinden.  

Yayın, Hatice Demir’in kaleme aldığı giriş yazısı ve SPoD Hukuk ve Adalete Erişim Alanı’ndan 12 kişinin yazısını içeriyor. İrem Yener “Mahkum Ettiremez Kimse Beni Renkten Sebep: Gökkuşağının Yasaklanması”, Umut Rojda Yıldırım “Lubunyaların İfade Özgürlüğüyle İmtihanı: Genel Ahlak Kimin Ahlakı?”, Derya Kır ve Günizi Satar “Cezasızlık Kültürü ve Sürüncemede Kalan Davalar: Devlet Affetse de Yıllar Affetmez”, Kerem Dikmen “Nefret İkliminde Yel Değirmenleri”, Ezel Buse Sönmezocak “İstanbul Sözleşmesinden Çekilme Kararı ve Karara Karşı Açılan İptal Davaları”, Onur Sezen “Dön Bir Bak Dünyaya: Dünya Barolarından Seçmeler”, Enes Salar “Yetinmeyi Bilir Misin – Sınırdışı Riski Altındaki Mülteci LGBTİ+’ların İfade Özgürlüğü”, Erkin Akbay “Kesişimsel Kimlikler Ekseninde HIV ile Yaşayan Mahpuslar”, Gamze Müge Kan “İşe Alımlarda İstenen Belgelerin Trans+’lar Açısından KVKK Bağlamında Değerlendirilmesi”, Okan Altekin “LGBTİ+’lar Tokenizmi Aşabilecek Mi?” ve İsmail Dede “LGBTİ+’ların Ölümle Yüzleşme Zorunluluğu: Kanuni Mirasçılık Sistemini Aşmaya Çalışmak” yazılarıyla yayında yer alıyor.

Girişten…

Demir, kaleme aldığı giriş yazısında 2019-2020 yayınına atıfta bulunarak hazırlık sürecini şöyle anlatıyor:

“Huzurunuzdaki yayını LGBTİ+ hak savunucularının tarihe düştüğü izleri derleyip toplayarak, bazen upuzun iddianameler ve gerekçeli kararların satır aralarına sıkışan gerçeklerin aslında hayatımızda ne anlama geldiğini dilimiz döndüğünce anlatmak muradıyla hazırladık. Adliye koridorlarında, duruşma salonlarında, baro toplantılarında, sesimizin yankılandığı her yerde ısrarla ve defaatle şunu anlattık: Her dosya, her sanık, her müşteki, her davacı/davalı ve hatta her tanık bir hikayedir. Hukuk, insan hikayelerini gördüğü ve anladığı, anlamlandırmaya alan açtığı ölçüde gerçeğe ve adalete yaklaşır. LGBTİ+’ların varoluşunu tanımayan, derdini tasasını anlamayan, özelihtiyaçlarını görmeyen bir toplumsal ve yasal düzen, ne vaad ettiği gibi kendini eşitlik üzerine kurabilir ne de -yine vaad ettiği gibi- adalete yaklaşan bir netice yaratabilir. Aslında okuduğunuz bu yayında o büyük kararların ve yasaların, biz LGBTİ+’ların hayatlarında; yaşamaya, çalışmaya, barınmaya, örgütlenmeye veya var olmaya dair nasıl karşılıkları olduğunu anlatmaya çalıştık. Sınırlı bir zaman dilimini (2020-2021) ve bu zaman diliminde en çok gündemimiz olan belli başlı birkaç konuyu ele alabildik. Eksiğimiz, hatamız, anmadığımız, duymadığımız muhakkak vardır; bize iletmekten çekinmeyin, önümüzdeki yıllarda daha iyisini hep birlikte yapalım.”

“Bu yayındaki tartışmaların yapılabilmesini sağlayan, yılmadan usanmadan mücadele eden tüm LGBTİ+’lara ve avukatlarına, SPoD Hukuk Ekibi gönüllülerine ve yayınımıza katkı sunmayı hiç ikiletmeden kabul eden tüm hukukçu dostlarımıza teşekkür ederiz. Hukukun ‘sıkıcı ve anlaşılmaz dilinden’ uzak; yaşanana ve yaşatılana dair eleştirel ve yakıcı, ancak değiştirmeye dair umut ve temenni dolu bir yayın hazırladık.”

“LGBTİ+’ların Hukuk Gündemine (İçeriden) Bir Bakış: 2021-2022” yazılarını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam