10/05/2021 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL ve Susma Platformu, 29 Mayıs’ta medya, yayıncılık ve sanatta LGBTİ+’lara uygulanan sansür ve karşılaşılan ifade özgürlüğü ihlallerine dair farklı oturumların olacağı bir konferans düzenliyor. Kayıt yaptırmayı unutmayın!

“LGBTİ+’ların İfade Özgürlüğü ve Sansür” konferansına davetlisiniz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği ve Susma Platformu; medya, yayıncılık ve sanatta LGBTİ+’lara uygulanan sansür ve LGBTİ+’ların ifade özgürlüğünü tartışmak için bu alanlarla ilgili farklı oturumların olacağı bir konferans düzenliyor.

29 Mayıs Cumartesi günü 13.00-18.00 saatleri arasında yapılacak çevrimiçi konferansta medya, yayıncılık ve sanat başlıkları altında LGBTİ+’ların ifade özgürlüğü, sansür, nefret söylemi ve ayrımcılıkla mücadele yolları konuşulacak.

Konferansa katılmak için buradan kayıt yaptırabilirsiniz.

Konferans, Kaos GL’den Yıldız Tar ve Susma Platformu’ndan Alican Acanerler’in açılış konuşmasıyla başlayacak. Tar, Kaos GL Medya İzleme Raporu ışığında medyada LGBTİ+ temsillerine değinecek. Acanerler ise “Türkiye’de Sansür ve Otosansür” raporlarından LGBTİ+ lar ile ilgili öne çıkan sonuçları paylaşacak.

Konferansın ilk oturumunda Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, “İfade Özgürlüğü Denizinde Nefret Adası Olabilir mi?” sorusunun peşine düşecek, medya ve hukuk alanından sansür örneklerini paylaşacak. Galatasaray Üniversitesi’nden Dr. İdil Engindeniz ise “Medyadaki Nefret Söylemi LGBTİ+'ların İfade Özgürlüğünü Nasıl Etkiliyor?” diyerek dünden bugüne medyada nefret söylemi ve ifade özgürlüğünü tartışacak. Oturumun moderatörü ise Yıldız Tar.

İkinci oturum olan yayıncılık oturumunda Aşkın L* Hali kitap seti editörlerinden Oya Burcu Ersoy, hem seti hem de dünden bugüne Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın açtığı alanları anlatacak. Ardından Hatice Kapusuz, “Çocuk Edebiyatında Sansür ve Muzır Kurul” başlığıyla çocuk kitaplarına uygulanan sansürü anlatacak. Oturumun moderatörü ise Kaos GL dergisi editörü Umut Güven.

Konferansın son oturumunda sanat tartışılacak. “Sanatta ifade özgürlüğü ve sansür” başlıklı oturumda Kaos GL Ankara Queer Sanat Programı’ndan Aylime Aslı Demir, TAPA’dan Özgür Can Taşçı ve Pembe Hayat Kuirfest Kuir Sanatçılar Dayanışma Ağı’ndan Arya Zencefil, sansüre karşı dayanışma imkanlarını konuşacak. Oturumda Argonotlar ve Susma Platformu’ndan Kültigin Kağan Akbulut moderatör olarak yer alacak.

Konferansın detaylı programı şöyle:

LGBTİ+’ların İfade Özgürlüğü ve Sansür Konferansı

29 Mayıs 2021 Cumartesi

13.00-18.30

 

Açılış konuşmaları: 13.00-13.30

Yıldız Tar (Kaos GL) & Alican Acanerler (Susma Platformu)

 

Medyada ifade özgürlüğü ve sansür: 13.30-15.00

İdil Engindeniz: Kimin İfade özgürlüğü? Medyadaki Nefret Söylemi LGBTİ+’ları Nasıl Etkiliyor?

Av. Kerem Dikmen: İfade Özgürlüğü Denizinde Nefret Adası Olabilir mi?

Moderatör: Yıldız Tar

 

Yayıncılıkta ifade özgürlüğü ve sansür: 15.15-16.45

Oya Burcu Ersoy: Bir İfade Özgürlüğü Alanı Olarak Aşkın L* Hali

Hatice Kapusuz: Çocuk Edebiyatında Sansür ve Muzır Kurul

Moderatör: Umut Güven

 

Sanatta ifade özgürlüğü ve sansür: 17.00-18.30

Aylime Aslı Demir (Ankara Queer Sanat Programı): Zor Zamanlarda Sanat

Özgür Can Taşçı (TAPA): Sansüre Karşı Sanatta İfade Özgürlüğü Alanlarını Çoğaltmak?

Arya Zencefil (Kuirfest Kuir Sanatçılar Dayanışma Ağı): Toplumsal İyileşmeden Mahrum Kalma

Moderatör: Kültigin Kağan Akbulut


Etiketler: insan hakları, medya, kültür sanat
nefret