12/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Üzerine Bir Şeyler’in yeni bölümünde 6 Şubat depremlerinden etkilenen LGBTİ+’lar konuşuldu.

“LGBTİ+’ların ihtiyacı güçlenmek, güçlenebilecekleri zeminlere erişebilmek” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Üzerine Bir Şeyler’in yeni bölümü “Depremin 1. yılında LGBTİ+’lar” yayında. 

Fulden ve Nesli’nin sunduğu podcast serisinin bu bölüm konuğu Kaos GL İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel oldu.

Bölüm başlangıcında Fulden ve Nesli, Kahramanmaraş’ta 7 yaşındaki yeğenini güvencesiz barınma koşulları sebebiyle depremde kaybeden Hayal’in paylaşımını okudu:

“O, lubunya, hetero ne olursak olalım hepimiz çaresizdik. Lubunya bir arkadaşım benim gibi panikle ailesini tahliye etmeye çalışıyordu, bense şoka girmiştim. Yaşıyorduk ama o an yüz binlerce insanın öldüğünden habersizdim. Yalnız bırakıldık. Çaresizdik. Kimse yoktu. Kıyametin provasıydı sanki, bu felaket göz göre göre geldi. Yerel yönetimler ve merkezi hükümetler kendi çıkarları ve imar afları üzerine cinayete zemin hazırladı. Bu bir cinayet kader değil, binalar tespit edilseydi bugün bu kadar insan can kaybından ölmemiş olacaktı.

Maraş’ta artık artık lubunyalar için sosyalleşme imkanı kalmadı. Gey hamamı bir binanın altındaydı, o bina yıkılacak. Alışveriş merkezi artık yok, orası genç lubunyalar için buluşma mekanıydı. Şehirden onlarca LGBTİ+ göç etti, Hornet’te bile kimse yok gibi. Geylerin özellikle tanıştıkları ve buluştukları park, meydan ve umuma açık yerler artık yok. Çünkü oralara konteynerlar kuruldu esnaflar için bazı yerlerde yıkıldı zaten. Cinsel deneyim yaşamak mümkün değil şehrin yarısı yıkıldı, duygularımızı bastırmak ve yas tutmak dışında pek bir şey yapamıyoruz. Bir de güçlü kalmak zorundayız şimdi kendi kimliğimize hiç olmadığımız bir zamandayız olmaya kalksak da linç yeriz.”

Güzel’in “Bu konu her zaman kriz – 6 Şubat Depremlerinin LGBTİ+’lara Etkisi” raporunun çıktılarını paylaştığı bölümü buradan dinleyebilirsiniz.

Editör notu: Bu podcast etkisi süren 6 Şubat depremleriyle ve LGBTİ+’ların durumuyla ilgilidir. Her ne koşulda olursanız olun yalnız değilsiniz. Podcasti dinledikten sonra düşüncelerinizi Üzerine Bir Şeyler ile paylaşabilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, medya, yaşam, barınma
İstihdam