01/03/2022 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Yılı Raporu’nu Gökkuşağı Bülteni’nde anlattı.

LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Raporu Medyascope’ta Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin 2007 yılından beri hazırladığı LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu, Medyascope’ta yayımlanan Gökkuşağı Bülteni’nde konuşuldu. Edanur Tanış’ın konuğu olan Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, raporun çıktılarını izleyicilerle paylaştı.

Dikmen raporun tarihçesini ve önemini şu sözlerle açıkladı:

“Kaos GL 2007’den beri insan hakları ihlallerini LGBTİ+’lar açısından raporluyor. Bu zaman zaman senelik zaman zaman birden fazla seneyi kapsayan toplu raporlar oluyor. Bunu hem savunuculuk faaliyetinin bir parçası olarak görüyoruz hem de bundan yola çıkarak ulusal ve uluslararası paydaşlarla bu verileri paylaşıp LGBTİ+’ların insan haklarına erişimi ve insan onuruna erişimi açısından nasıl daha iyi bir ortama kavuşabileceklerinin gerekçelerini birlikte ortaya koyabilmek açısından insan hakları raporlarını önemsiyoruz.

“Bu sene de aynı şekilde sosyal hayattan izole edilmeye çalışılan ve devlet kurumları tarafından görünmez kılınmaya çalışılan LGBTİ+’ların uğradığı hak ihlallerini daha görünür kılmak ve bunlarla daha etkili bir şekilde mücadele etmek açısından bu raporu yayımladık ve kamuoyuna duyurduk.”

En yoğun ihlal ifade özgürlüğü alanında

Dikmen LGBTİ+’lara dair en yoğun insan hakları ihlalinin 2021’de ifade özgürlüğü alanında olduğunu belirtti. Dikmen’in aktarımına göre, ifade özgürlüklerinin kamu makamları tarafından ihlal edildi ya da üçüncü kişiler tarafından yapılan müdahalelere kamu makamları tarafından eylemsiz kalınarak LGBTİ+’ların ifade özgürlükleri ihlal edilmiş oldu.

Kerem Dikmen aynı zamanda İşkence ve kötü muamele vakalarındaki çok yoğun bir artışa da dikkat çekti. Dikmen’in aktarımına göre 2020 raporunda bu başlıkta 3 vaka tespit edilmişken 2021’de 11 vakaya ulaşıldı.

Programın tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam