15/12/2024 | Yazar: Kaos GL
İnsan Hakları Okulu’nun düzenlediği “Yurttaşlığın Eski Dertleri, Yeni Gündemleri” başlıklı konferansta Remzi Altunpolat, “Normatif Yurttaşlığın Dışladığı Bedenler ve Hayatlar” üzerine konuştu.
İnsan Hakları Okulu’nun düzenlediği “Yurttaşlığın Eski Dertleri, Yeni Gündemleri” başlıklı konferans 14-15 Aralık’ta Mülkiyeliler Birliği Oral Sander Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferans, 14 Aralık’ta Füsun Üstel’in açılış konuşmasıyla başladı. İlk gün İrfan Aktan ve Dinçer Demirkent’in moderasyonlarıyla Nilgün Toker, Süreyya Karacabey, Bahadır Özgür, Fatmagül Berktay, Zeynep Savaşçın, Lilüfer Korkmaz’ın sunumları ile devam etti.
Konferansın ikinci gününde “Farklı mı Yoksa Eşit mi? Son Şık: Hepsi” oturumunda Ceren Akçabay, Remzi Altunpolat ve Nejat Taştan konuştu. Oturumun moderasyonunu Oğulcan Özgenç üstlendi.
Oturum, Ceren Akçabay’ın sunumuyla başladı. Akçabay, “Vatandaşlığın Hudutları: Bir Kesişimsel Eşitlik Tartışması Denemesi” sunumunda şu ifadeleri kullandı:
“Yurttaşlığa ilişkin soyut kategoriler homojen bir kitlenin oluşmasına neden oluyor. Bu süreç, dışlama stratejileri ile kadınlar, LGBTİ+’lar için daha kapalı bir hale geliyor.”
Oturum, Remzi Altunpolat’ın “Normatif Yurttaşlığın Dışladığı Bedenler ve Hayatlar” sunumu ile devam etti. Altunpolat, şunları söyledi:
“Yeni gündemde LGBTİ+’ların ayrımcılığa uğraması dışında bir şeytanlaştırma pratiği var. Dahası, LGBTİ+’lar bir terör unsuru olarak değerlendiriliyor. Bugün yaşadığımız şey açık bir faşizm. Eskinin yeni biçimlerle ortaya çıkması, zarfın içindekinin değiştiği anlamına gelmiyor. Bugün, LGBTİ+’ların egemenliği tehdit ettiğini söylüyorlar. LGBTİ+’ların yurttaşlık mücadelesi, yurttaşlık tartışmalarının sınırlarını da gösteriyor. LGBTİ+’ların mücadelesinin yurttaşlık için bir direniş olduğunu anlamak gerekiyor.”
Oturum, Nejat Taştan’ın “Eşit Yurttaşlık Paradigması Olarak Engellilik” sunumuyla sürdü. Taştan, sunumunda “Onurda eşitlik meselesine bakmalıyız. Bunu egemen normallik tanımlamalarının dışında bir tanıma ulaştırırsak dönüştürücü bir etki yaratabiliriz” dedi.
Konferans, Elçin Aktoprak’ın moderasyonuyla “Yeni Bir Yurttaşlık Mümkün mü?” başlıklı oturumda Göze Orhon, Ezgi Duman ve Gülben Salman’ın sunumlarıyla devam etti.
Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, siyaset