22/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+’nın “COVID-19 Salgınında LGBTİ+ Topluluğunun Durumu” raporuna göre katılımcıların %23’ü sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntı yaşadı, %77’nin büyük çoğunluğu sağlık kuruluşlarına gitmekten çekindiğini ifade etti.

LGBTİ+’ların pandemi sürecinde sağlık hizmetlerine erişimi nasıldı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+) COVID-19 pandemisinin LGBTİ+’lara etkilerini görünür kılmak ve LGBTİ+’ların bu süreçte deneyimlerini gündemleştirmek amacıyla hazırladığı “COVID-19 Salgınında LGBTİ+ Topluluğunun Durumu” başlıklı araştırma raporunu yayınladı.

Online olarak yapılan anket çalışmasına 2020 Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye’nin 81 ilinden 252 LGBTİ+ kişi katıldı.

Sağlık hizmetlerine erişim

Rapora göre araştırmaya katılımcıların %23’ü sağlık hizmetlerini erişimde sorun yaşadığını belirtti. Sorun yaşadığını belirten katılımcıların bir kısmı rutin kontroller, diş hekimi randevuları ve HIV, alerji, HPV vb. konularda ilaç yazdırmada sorunlar yaşadığını, büyük bir çoğunluğu ise psikiyatrist görüşmelerinin iptal olduğunu paylaştı.

Salgın sırasında sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşayan kişilerin ifadelerinden örneklerin bir kısmı şöyle:

“Psikiyatri polikliniğinde muayeneye alınmadım. Sebebi, herkesin içinde sorunumu anlatmamı istediler. Muayene gerekli mi gerekli değil mi buna karar vermek için. Reddettim. Sonuç olarak uyku ilacı, sakinleştirici ve anksiyete için kullandığım ilaçları alamadım.”

“Cinsiyet geçiş sürecimi başlatmak için hastaneye başvurmak istiyordum fakat virüs dolayısıyla hastaneye zorunlu olmadıkça gitmek istemiyorum.”

“İlkin ilaçlarımı almakta zorlandım çünkü ilaçlarımı salgın sırasında nasıl alabileceğimi bilmiyordum, ayrıca salgın sebebiyle toplam gelirimiz çok daha az dolayısıyla ne takviye ilaçlarımı ne de eskiden aldığım gibi terapi alabiliyorum.”

Sorun yaşamadığını belirten 194 kişinin büyük bir çoğunluğu ise COVID-19 korkusu nedeniyle sağlık kuruluşlarına gitmekten çekindiklerini ifade etti.

Salgın sırasında LGBTİ+’ların sağlık durumu

Katılımcıların %32’si (80 kişi) salgın sırasında sağlık durumlarının olumsuz etkilendiğini belirtti. Bu kişilerin %94’ü psikolojik sağlık durumlarının olumsuz etkilendiğini, anksiyete ve depresyonla ilişkili sorunlarının arttığını ifade etti. Sağlığının olumsuz etkilendiğini belirten kişilerin %35’i (28 kişi) kendini cis (natrans) olarak tanımlamayan kişiler.

Salgın sırasında sağlık durumunun etkilendiğini belirten kişilerin ifadelerinden örnekler ise şöyle:

“Psikiyatrik tedaviye devam edemediğimden ötürü nörolojik ve psikiyatrik sorunlarım her geçen gün artmakta.”

“Doğum kontrol hapını bırakmak zorunda kaldım. Ayrıca panik ataklarım devam ediyor. Kendimi rahat hissetmediğim bir ortam olan aile evine geçmek zorunda kaldım.”

“Psikolojik sağlığım etkilendi. Salgından dolayı evde kalmak durumunda olduğumuz için ve evde de beni bilmeyen bir aile ile yaşamak durumunda kaldığım için kendimi baskılanmış ve stresli hissettim. Bu da beni depresif ve kaygılı yaptı. Ayrıca bu ruh halinin getirisi olarak da sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı hissettim ve bu da kilo almama sebep oldu.”

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: sağlık, sağlık hakkı
İstihdam