24/01/2020 | Yazar: Kaos GL

Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in “Düşünceye Özgürlük 2019” raporu LGBTİ’lerin, maruz kaldıkları hak ihlallerini ortaya koyuyor.

“LGBTİ’lerin maruz kaldığı yaşam hakkı ihlalleri cezasız kalmaya devam etti” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Kamil Masaracı

Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in “Düşünceye Özgürlük 2019” raporu LGBTİ’lerin, 2019 yılında da barışçıl protestocularının engellendiğini, maruz kaldıkları yaşam hakkı ihlallerinin cezasız kaldığını ortaya koydu.

“Ne bir derneğiz, ne vakıf, ne oda, ne sendika” diyen ve 1995’te Yaşar Kemal Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanırken mahkeme avlusunda oluşan Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in 2019 raporu Türkiye’nin bir yıllık düşünce özgürlüğüne yönelik ihlal ve endişe verici gelişmelerini görünür kılıyor.

Düşünceye Özgürlük 2019 Raporu’ndan…

Onur Yürüyüşü yasaklarından, nefret söylemine, Queer Olympix’in yasaklanmasından açılan davalara 2019 yılında LGBTİ’lerin karşılaştığı ihlaller Rapor’da şöyle aktarılıyor:

“Gazetecilere yönelik baskının bir diğer boyutu da tek seslilik ve sansür uygulamaları oldu. Örneğin TV5 kanalında “Gündemdekiler” adlı programa konuk olan Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş’ın LGBTİ+ haklarını savunması üzerine program yayından kaldırıldı, programın sunucusu gazeteci Çağlar Cilara da işten çıkarıldı.”

“Daha önce çeşitli açıklamalarla LGBTİ+’ları hedef gösteren, ‘bir tehdit olarak görüyorum’ diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; nefret içeren açıklamalarını sürdürdü. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Onur Yürüyüşü’nü ve LGBTİ+’ları ‘fıtrata, yaradılışa aykırı bir sapkınlıktır’ sözleriyle hedef gösterdi.”

“ODTÜ’de 10 Mayıs’ta düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne katılan 19 öğrenci hakkında ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak’ suçlamasıyla dava açıldı.”

“İstanbul Valiliği Onur Yürüyüşü’nü bu yıl da yasakladı; 2018’de İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 6 kişi hakkında dava açıldı. Onur Haftası etkinlikleri İzmir, Antalya, Mersin ve G. Antep’te de yasaklandı. Ankara’da, OHAL döneminde ilan edilen LGBTİ+ etkinlik yasağı idare mahkemesi tarafından sonlandırılmasına rağmen, yasaklar fiili olarak sürdürüldü. Eylemler, paneller, film gösterimleri Ankara Valiliği tarafından ‘toplumsal duyarlılıklar, genel ahlak, genel sağlık ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması’ gerekçe gösterilerek yasaklandı. Kadıköy Kaymakamlığı da Queer Olympix’i “kamu düzeni, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması” gerekçeleriyle yasakladı.  “

Rapor’un tamamına buradan erişebilirsiniz.

 

 

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam