15/05/2018 | Yazar: Kaos GL
Hafıza mekânlarının LGBTİ+ mücadelesindeki karşılığı Boysan’ın Evi’nde konuşulacak.

Hafıza mekânlarının LGBTİ+ mücadelesindeki karşılığı Boysan’ın Evi’nde konuşulacak.
Türkiye’de 90’ların ikinci yarısında ivme kazanan LGBTİ+ hak mücadelesi, kendi hafıza mekânlarını yaratıyor.
Temsiliyet, eşitlik ve normatif yasalara karşı “başka bir dünya” tahayyülüyle mücadele veren hareket; artan görünürlük ve güçlenen politikayla kendini gösterdiği yerlerde hafızasını da var ediyor.
İlköğretim ya da lise çağındaki edebiyat kitaplarında Nahid Sırrı Örik’i normatif erkek dışı temsiliyle görememek, 80'lerde LGBTİ+’ların neler yaşadığının, trans kadınların mücadelelerinin toplumsal hafızada ve tarih içinde bilinir olmaması neye işaret? Hem Türkiye siyaseti hem de toplum içinde “ayrıksı”, “hassasiyetlere sahip toplum bireyleri” olarak görülmeyen LGBTİ+'ların hafıza çalışması yapması, egemen tarih ve bellek anlatılarına karşı mekânlarla da bağını kurarak kendi hafızasını oluşturmasının önemi nedir?
Boysan’ın Evi ve Beraberce Derneği; Gezi, İstiklal, Beyoğlu, Maçka Parkı'nı düşününce LGBTİ+ varoluşu, mücadelesi üzerine bir hafıza olan mekânın ve belleğin gücü üzerine fikirlerinizi paylaşmaya çağırıyor. Türkiye ve İstanbul'daki LGBTİ+ mücadelesinin önemli figürlerinden Boysan Yakar’ın aramızdan ayrılışının ardından hem kendisinin hem de emek verdiği LGBTİ+ mücadelesinin hafızasının yaşatılmaya devam ettiği Boysan’ın Evi’ne hafıza mekânı denebilir mi? Hafıza mekânı olarak Boysan’ın Evi’nde belleği canlandırmak için başka neler yapılabilir?
Politik bir araç olarak hafıza, LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ mücadelesi için önemli bir araç olan hafıza üzerine konuşulacak, dünya genelinde toplumsal bellekte LGBTİ+’ların yokluğunun sorgulanacağı etkinlik 26 Mayıs Cumartesi günü saat 16:00’da.
Boysan’ın Evi adres: Cumhuriyet Caddesi, Üftade Sokak, Latif Apartmanı, No: 10 / 3, Beyoğlu / İSTANBUL.
Etiketler: insan hakları, kent hakkı