20/06/2022 | Yazar: Kaos GL

Benim Türkiye’de hayatta kalabilmem en büyük direniştir! Türkiye toplumunun bana yönelttiği bu kadar nefret gerçekten öldürücü. Bir taraftan da işsizlik ve pahalılık!

LGBTİ+ mülteciler direnişi anlatıyor: Türkiye’de hayatta kalabilmem en büyük direniştir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın teması direnişi Türkiye’deki LGBTİ+ mültecilere sorduk. Sizin için direniş ne demek?

LGBTİ+ mülteciler kendi dillerinde direnişi anlattı, biz de çevirdik. Arapça, Farsça ve Türkçe direniş şarkılarıyla karşınızdayız.

Benim Türkiye’de hayatta kalabilmem en büyük direniş!

بقائي على قيد الحياة في تركيا هو أكبر مقاومة.

إن هذا الكم من الكراهية الموجهة إلي من قبل المجتمع التركي مميت حقًا. وكذلك البطالة والغلاء! أقسم أنه أمر صعب للغاية!

Benim Türkiye’de hayatta kalabilmem en büyük direniştir!

Türkiye toplumunun bana yönelttiği bu kadar nefret gerçekten öldürücü. Bir taraftan da işsizlik ve pahalılık! Vallahi çok zor!

والا من همین که بتونم توی ترکیه زنده بمونم بزرگ ترین مقاومت هست .

این حجم از نفرت که من از جامعه ی ترکیه دریافت میکنم واقعا کشنده ست. از طرفی بیکاری و گرونی .

به خدا خیلی سخته

Yaşamak?

 

العيش في تركيا

Türkiye’de yaşamak

زندگی در ترکیه,

 

Direniş onların istediklerini yerine getirmemektir

تعني المقاومة الوقوف في وجه رغبات الناس غير المبررة ، والأشخاص الذين يتجاهلوننا ، والذين يعملون على تدمير كل فرد من أفراد عائلتنا (عائلة الـ +LGBTQI ) في أول فرصة. تعني المقاومة ألا يفعلوا هؤلاء ما يريدون. تعني المقاومة قول أنا موجود ولدي الحق في الحياة، تقبلني و ادعمني.

Direniş, bizi yok sayan, ilk fırsatta bizim ailenin (LGBTQI+ ailesi) her bireyini yok etmek için çalışan insanların yersiz isteklerinin önünde durmaktır. Direniş onların istediklerini yerine getirmemektir. Direniş! Yani ben varım ve yaşama hakkım var, beni kabul et ve beni destekle.

مقاومت یعنی ایستادن در برابر خواسته های نا به جای اشخاصی که وجود ما رو نادیده گرفته ودر اولین فرصت در صدد از بین بردن هر یکی از اعضای خانواده ما ( خانواده LGBTQI+ ) را دارد. مقاومت تن ندادن به خواسته هاشون. مقاومت یعنی من هستم حق زندگی دارم من را قبول کن و از من حمایت کن

 

Susmamaktır

المقاومة هي أننا نظهر للناس بشرف وشجاعة كبيرين أننا لا نخشى أن نكون ما نحن عليه.

عدم التزام الصمت عندما نرى شخصا مظلوما؛ بغض النظر عن الميول الجنسية والهوية الجنسية والهوية الجنسية لذلك الشخص.

Burada direniş; bizim biz olmaktan korkmadığımızı, insanlara büyük bir onur ve cesaretle göstermemizdir.

Birisinin haksızlığa uğradığını gördüğümüzde; cinsel yönelimi, cinsel kimliği ve cinsiyet kimliği fark etmeksizin, susmamaktır.

مقاومت در اینجا یعنی به اندازه ای خودمون رو با شجاعت و افتخار به مردم نشان دهیم تا بدانند از خودمان بودن نمیترسیم.

یعنی سکوت نکردن در مقابل ضایع شدن حق هر فردی فارغ از گرایش جنسی، هویت جنسی و بیان جنسیتی متفاوت.

 

Ezildikten sonra bir anlamı kalmıyor

لا أعرف ماذا أقول ، لم يعد هناك حياة حتى نتمكن من المقاومة. أود أن أشرح الأمر في جملة ، إن الحياة ، التزام الصمت أمام الاغتصاب ، التزام الصمت أمام العنف ، التضحية بسنوات الشباب ، بسنوات العطاء ، وفقدان عائلتك. الحياة مع هذه الأمور، فهذه تُحسب دائمًا على أنها مقاومة. لا معنى لذلك بعد أن فقدت سنوات عمرك و تحطمت نفسيتك وتم سحقك.

Ne desem bilmiyorum artık can kalmadı ki dayansak. Bir cümle ile anlatmak istiyorum haksızlığa, tecavüze, şiddete karşı sessiz kalmamak; yıllarını, gençliğini, sağlığını, canını vermeye karşı, aileni kaybetmeye karşı susmamak… Bunlar hep direniş olarak sayılır. Yıllarını verdikten, psikolojin bozulduktan ezildikten sonra bir anlamı kalmıyor…

نمی دانم چه بگویم، دیگر جانی برای ایستادن نمانده است. با یک جمله می خواهم بگویم، سکوت نکردن در مقابل ناحقی، تجاوز، خشونت، ساکت نماندن در مقابل جوانی، خانواده، سلامتی و سالهایی که از دست داده ای یعنی مقاومت. بعد از اینکه عمرت رفته، سلامت روانت رفته، تو را نادیده گرفته اند دیگر معنایی ندارد.

 

Özgürlüğe varana kadar mücadele edeyim

مرحباً، هي عدم الاستسلام أمام الناس، بل هي القبول. أعني بذلك أنا أتقبل أنني مثلي، وأتقبل أنني مصاب بالإيدز ، ولا أستسلم أبدًا لهذه الحياة. لذا ، لا تثبط عزيمتي لما يقوله الناس في الشوارع ، دعني لا أحزن وأناضل حتى يومًا ما أصل إلى الحرية.

Merhaba, insanların karşısında teslim olmamaktır, kabullenmektir. Yani gey olmamı kabullenmem, HIV ile yaşadığımı kabullenmem ve asla bu hayata karşı yenilmemem. Yani sokaklarda insanların dediklerinden dolayı cesaretim kırılmasın, üzülmeyeyim ve bir gün, özgürlüğe varana kadar mücadele edeyim.

سلام.یعنی تسلیم نشدن مقابل مردم یعنی کم نیاوردن ،یعنی پذیرفتن درد توهین یعنی سر تسلیم فرود نیاوردن یعنی اینکه من بپذیرم گی هستم بپذیرم ایدز دارم و اصلا درمقابل این زندگی کم نیاورم.یعنی اینکه در کوچه وخیابان از حرف های مردم‌ دلسرد نشم ونرجم وبجنگم تا به آزادی برسم یک روز

 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam